Εισήγηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Αναστασιάδη και Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, στην δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 19 Νοεμβρίου 2015, με θέματα ημερήσιας διάταξης.
1. Εισήγηση του προσκεκλημένου Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Φώτη Φωτίου, με θέμα: «ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ: Συντονισμός πολιτικών και δράσεων για τους Απόδημους του Ελληνισμού».
2. Επικύρωση του ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΔΡΑΣΕΩΝ της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.
3. «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας». Πορεία υλοποίησης – ενημέρωση από τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Μιχάλη Κόκκινο.
Το λόγο έχει ο κ. Αναστασιάδης.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ(Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Να καλωσορίσω και εγώ τον εκλεκτό επίτροπο, που συναντηθήκαμε και στο πρόσφατο συνέδριο της Θεσσαλονίκης, της παγκόσμιας νεολαίας ποντιακού ελληνισμού και τους παριστάμενους συνεργάτες και εκπροσώπους της Πρεσβείας.
Θέλω να τονίσω ότι αυτά που ακούστηκαν ήταν πάρα πολύ σημαντικά. Φαντάζομαι ότι εκφράζω το σύνολο των συναδέλφων και βεβαίως είναι θέματα τα οποία ενδιαφέρουν όλους, αλλά και θέματα τα οποία μέσα από αυτήν την επιτροπή θέλουμε να προωθήσουμε. Επειδή αυτή η επιτροπή έχει βεβαίως συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά η δύναμή των προτάσεών της είναι πολύ ισχυρή, θέλω να πω κ. Πρόεδρε ότι αυτά που ακούσαμε από τον αξιότιμο Επίτροπο είναι θέματα, τα οποία χρόνια ταλανίζουν την επιτροπή μας. Χρόνια συζητάμε, κάποια περπατήσανε, κάποια δεν περπατήσανε, κάποια έχουν τελματώσει, αναφέρομαι κυρίως στο θέμα του ΣΑΕ, το οποίο πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας, δηλαδή,  του νομοσχεδίου, για το οποίο πιστεύω ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες επεξεργασίας του, άρα πρέπει να μπούμε από τη θεωρία, από τα ευχολόγια στην πράξη, δηλαδή, να αρχίσουμε σιγά σιγά βήμα βήμα να υλοποιούμε πράγματα. 
Θέλω να πω ότι η συνεργασία των δύο χωρών είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε σε επίπεδο αποδήμων, είναι επιβεβλημένη και θα έπρεπε ήδη να είχε προχωρήσει πάρα πολύ. Και είναι επιβεβλημένη διότι, η Κύπρος χαρακτηρίζεται ως το δεύτερο Ελλαδικό Κράτος. 
Υπό την έννοια αυτή η Κύπρος δεν είναι αδελφό Κράτος. Είμαστε ένα ενιαίο Κράτος και πρέπει να λειτουργούμε ενιαία με ρίζες διαχρονικά κοινές και εάν θέλετε, με κοινές πορείες. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να λύσουμε θεσμικά μας θέματα. Εγώ ανέφερα ένα χαρακτηριστικό, το ΣΑΕ. Από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε και σε κοινές Συνεδριάσεις, λειτουργώντας πάντα πρακτικά, χωρίς να χανόμαστε μέσα στην θεωρία και στα ευχολόγια, αλλά να βάζουμε θέματα, και να τα λύνουμε βήμα βήμα. 
Τέθηκε και το θέμα της Ελληνοφωνίας. Το θέμα της Ελληνοφωνίας, είπαμε και στο προηγούμενο Συμβούλιο, είναι ώριμο να προχωρήσει και επειδή νομίζω ότι και ο κύριος Κόκκινος και εσείς, πρέπει να εισπράξατε μία πικρία από την Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας η οποία είχε την ιδέα. Δεν ήταν δική μας ιδέα, ούτε του Υπουργείου Εξωτερικών. Εγώ δεν έχω κανέναν λόγο. Ήμουν Πρόεδρος τότε και το είχα προωθήσει αλλά δεν έχω κανέναν λόγο να ζητήσω ή να καπηλευτώ την πατρότητα. Ήταν μια ιδέα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας, η οποία είναι μία δυναμική Κοινότητα και έτσι πρέπει να την δούμε και να την στηρίξουμε. Αυτό το θέμα πρέπει να τερματίσει και πρέπει να τερματίσει άμεσα. 
Εγώ είχα έρθει σε σύγκρουση και με την δική μας Κυβέρνηση, γιατί υπήρχαν φοβερές καθυστερήσει για αυτό το θέμα. Έτσι πρέπει να προχωρούμε, ενωμένη όλο το Συμβούλιο σε τέτοια θέματα. 
Σαφέστατα, η Ελλάδα και η Κύπρος κύριοι Επίτροποι, είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, σε έναν φλεγόμενο περίγυρο. Αυτό βεβαίως το οφείλουμε στην συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι είναι αναμφισβήτητο και πρέπει να το διαφυλάξουμε και ως κόρη οφθαλμού, διότι μέσα από αυτόν τον δρόμο και μέσα από αυτήν την δίοδο, μπορεί να λύσουμε και πάρα πάρα πολλά προβλήματα, έχοντας και την στήριξη των εταίρων. 
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, διότι λειτούργησε έτσι για κάποιο διάστημα το προηγούμενο Νομοσχέδιο του ΣΑΕ ότι, ο τρόπος λειτουργίας δεν πρέπει να είναι πατερναλιστικός. Το αναλύσατε λέγοντας ότι σε κάθε περιοχή έχει εντελώς διαφορετικά προβλήματα. 
Με το Νομοσχέδιο που θα προτείνουμε και θα ψηφίσουμε κύριε Πρόεδρε, όλα αυτά πρέπει να λύνονται. Δηλαδή, κάθε ΣΑΕ ή κάθε περιοχή, με τα διαφορετικά της προβλήματα, πρέπει να έχει την πρωτοβουλία, πρέπει να δίνεται η πρωτοβουλία των κινήσεων στις Περιφέρειες και εμείς επικουρικά να φροντίζουμε να στηρίζουμε και να λύνουμε τα προβλήματα αυτά. 
Κανένας δεν έχει αντίρρηση για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Αν και εκτιμώ ότι σε αυτό έχουμε χάσει χρόνο. Διότι υπάρχουν Περιφέρειες, όπως είναι οι Περιφέρειες της Αυστραλίας και της Αμερικής όπου ελληνικής καταγωγής πολίτες εκεί, δεν γνωρίζουν ελληνικά. Αυτό πρέπει να το δούμε, σε συνεργασία πάντα με τις εκεί Κοινότητες και όχι με τον τρόπο που γινόταν μέχρι τώρα, που από ότι φαίνεται δεν έχει και αποτελέσματα. 
Νομίζω ότι ανάλογες κουβέντες και συζητήσεις έχουν πάντα κάτι θετικό να αποφέρουν. Τονίζω πάλι το ίδιο με το οποίο ξεκίνησα, ότι, ας αφήσουμε τα ευχολόγια και την θεωρία και ας μπούμε στην πράξη και σε αυτό εμείς, γνωρίζετε πολύ καλά ότι, είμαστε σύμφωνοι μαζί σας και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντα, το τονίζω αυτό και ίσως δοθεί ευκαιρία σε άλλη συνεδρίαση να το κάνουμε, χωρίς να θέλουμε ή χωρίς να επιδιώκουμε μέσα στις οργανώσεις να βάλουμε το μικρόβιο του κομματισμού. Μικρόβιο που έχει μπει σε πολλές οργανώσεις και έγινε μεγάλη ζημιά τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να το δούμε αυτό και να αντιμετωπίσουμε τους πάντες, ως Έλληνες, ως συμπολίτες, ως συμπατριώτες και όχι, ως κομματικά στελέχη ή κομματικούς φίλους.
Σας ευχαριστώ πολύ και σας καλωσορίζω και πάλι, κ. Επίτροπε.
Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, βουλευτ...
15 Φεβ 2018 07:30

«Με εγκύκλιο του, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μας πείσει ότι η 9η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας”.Για άλλη μία φορά, η Κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών -συμπεριλαμβανομένων και των ομογενών- αφού, όπως είναι γνωστό, για να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται απόφαση της UNESCO και έγκριση της από τον Ο.Η.Ε. ύστερα από υποβολή σχετικού αιτήματος. Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον δεν γνωρίζουν τη διαδ [ ... ]

Περισσότερα...
Ερώτηση με θέμα: Έχει τελικά κάποιο σχέδιο η Κυβέρνηση για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπα...
14 Φεβ 2018 11:31

ΕΡΩΤΗΣΗ-αρ. πρωτ. 3284-Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου-Θέμα: Έχει τελικά κάποιο σχέδιο η Κυβέρνηση για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2018-Κύριε Υπουργέ, Από τις αρχές Μαΐου 2017, οπότε ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, με σωρεία αντικρουόμενων δηλώσεων, συνεχίζετε με συνέπεια να εμπαίζετε σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητ [ ... ]

Περισσότερα...
Ερώτηση με θέμα: «Στο κενό» η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και οι Πληρωμές των Τευτλοπαραγωγών για το...
14 Φεβ 2018 11:29

ΕΡΩΤΗΣΗ,αρ. πρωτ. 2580,προς Τους Υπουργούς ⦁ Οικονομίας και Ανάπτυξης Κ. Δήμο Παπαδημητρίου ⦁ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Βαγγέλη Αποστόλου-Θέμα: «Στο κενό» η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και οι Πληρωμές των Τευτλοπαραγωγών για το έτος 2017.Κύριοι Υπουργοί,Σε συνέχεια της από 29-12-2017 Ερώτησης μου, επανερχόμαστε στο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της πληρωμής των τευτλοπαραγωγών, που ακόμη παραμένουν απλήρωτοι για την παραγωγή του 2017, [ ... ]

Περισσότερα...
Ερώτηση με θέμα:Απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων ΕΣΠΑ 2014-2020για το έτος 2017, 09.02.2018...
14 Φεβ 2018 11:26

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ-Προς: Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης-Θέμα: Απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων ΕΣΠΑ 2014-2020για το έτος 2017 09.02.2018-κ. Υπουργέ, πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), απεικονίζει με τον πλέον ανησυχητικό τρόπο την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους τα νοικοκυριά. Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα της ΓΣΕΒΕ [ ... ]

Περισσότερα...
ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Ακολουθείστε μας στο...

  • Facebook: savvas.anastasiadis
  • Flickr: photos/savvas_anastasiadis/
  • Twitter: savanastasiadis
  • YouTube: savanastasiadis

Ημερολόγιο δράσεων...

Τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριος 2018 Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 5 1 2 3
week 6 4 5 6 7 8 9 10
week 7 11 12 13 14 15 16 17
week 8 18 19 20 21 22 23 24
week 9 25 26 27 28

Σύνδεσμοι...

Επισκεψιμότητα...

4883266
Σήμερα
Τρέχουσα Εβδομάδα
Τρέχον Μήνας
Σύνολο
49
2854
27997
4883266