Εισήγηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Αναστασιάδη και Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, στην δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 19 Νοεμβρίου 2015, με θέματα ημερήσιας διάταξης.
1. Εισήγηση του προσκεκλημένου Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Φώτη Φωτίου, με θέμα: «ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ: Συντονισμός πολιτικών και δράσεων για τους Απόδημους του Ελληνισμού».
2. Επικύρωση του ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΔΡΑΣΕΩΝ της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.
3. «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας». Πορεία υλοποίησης – ενημέρωση από τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Μιχάλη Κόκκινο.
Το λόγο έχει ο κ. Αναστασιάδης.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ(Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Να καλωσορίσω και εγώ τον εκλεκτό επίτροπο, που συναντηθήκαμε και στο πρόσφατο συνέδριο της Θεσσαλονίκης, της παγκόσμιας νεολαίας ποντιακού ελληνισμού και τους παριστάμενους συνεργάτες και εκπροσώπους της Πρεσβείας.
Θέλω να τονίσω ότι αυτά που ακούστηκαν ήταν πάρα πολύ σημαντικά. Φαντάζομαι ότι εκφράζω το σύνολο των συναδέλφων και βεβαίως είναι θέματα τα οποία ενδιαφέρουν όλους, αλλά και θέματα τα οποία μέσα από αυτήν την επιτροπή θέλουμε να προωθήσουμε. Επειδή αυτή η επιτροπή έχει βεβαίως συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά η δύναμή των προτάσεών της είναι πολύ ισχυρή, θέλω να πω κ. Πρόεδρε ότι αυτά που ακούσαμε από τον αξιότιμο Επίτροπο είναι θέματα, τα οποία χρόνια ταλανίζουν την επιτροπή μας. Χρόνια συζητάμε, κάποια περπατήσανε, κάποια δεν περπατήσανε, κάποια έχουν τελματώσει, αναφέρομαι κυρίως στο θέμα του ΣΑΕ, το οποίο πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας, δηλαδή,  του νομοσχεδίου, για το οποίο πιστεύω ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες επεξεργασίας του, άρα πρέπει να μπούμε από τη θεωρία, από τα ευχολόγια στην πράξη, δηλαδή, να αρχίσουμε σιγά σιγά βήμα βήμα να υλοποιούμε πράγματα. 
Θέλω να πω ότι η συνεργασία των δύο χωρών είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε σε επίπεδο αποδήμων, είναι επιβεβλημένη και θα έπρεπε ήδη να είχε προχωρήσει πάρα πολύ. Και είναι επιβεβλημένη διότι, η Κύπρος χαρακτηρίζεται ως το δεύτερο Ελλαδικό Κράτος. 
Υπό την έννοια αυτή η Κύπρος δεν είναι αδελφό Κράτος. Είμαστε ένα ενιαίο Κράτος και πρέπει να λειτουργούμε ενιαία με ρίζες διαχρονικά κοινές και εάν θέλετε, με κοινές πορείες. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να λύσουμε θεσμικά μας θέματα. Εγώ ανέφερα ένα χαρακτηριστικό, το ΣΑΕ. Από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε και σε κοινές Συνεδριάσεις, λειτουργώντας πάντα πρακτικά, χωρίς να χανόμαστε μέσα στην θεωρία και στα ευχολόγια, αλλά να βάζουμε θέματα, και να τα λύνουμε βήμα βήμα. 
Τέθηκε και το θέμα της Ελληνοφωνίας. Το θέμα της Ελληνοφωνίας, είπαμε και στο προηγούμενο Συμβούλιο, είναι ώριμο να προχωρήσει και επειδή νομίζω ότι και ο κύριος Κόκκινος και εσείς, πρέπει να εισπράξατε μία πικρία από την Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας η οποία είχε την ιδέα. Δεν ήταν δική μας ιδέα, ούτε του Υπουργείου Εξωτερικών. Εγώ δεν έχω κανέναν λόγο. Ήμουν Πρόεδρος τότε και το είχα προωθήσει αλλά δεν έχω κανέναν λόγο να ζητήσω ή να καπηλευτώ την πατρότητα. Ήταν μια ιδέα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας, η οποία είναι μία δυναμική Κοινότητα και έτσι πρέπει να την δούμε και να την στηρίξουμε. Αυτό το θέμα πρέπει να τερματίσει και πρέπει να τερματίσει άμεσα. 
Εγώ είχα έρθει σε σύγκρουση και με την δική μας Κυβέρνηση, γιατί υπήρχαν φοβερές καθυστερήσει για αυτό το θέμα. Έτσι πρέπει να προχωρούμε, ενωμένη όλο το Συμβούλιο σε τέτοια θέματα. 
Σαφέστατα, η Ελλάδα και η Κύπρος κύριοι Επίτροποι, είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, σε έναν φλεγόμενο περίγυρο. Αυτό βεβαίως το οφείλουμε στην συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι είναι αναμφισβήτητο και πρέπει να το διαφυλάξουμε και ως κόρη οφθαλμού, διότι μέσα από αυτόν τον δρόμο και μέσα από αυτήν την δίοδο, μπορεί να λύσουμε και πάρα πάρα πολλά προβλήματα, έχοντας και την στήριξη των εταίρων. 
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, διότι λειτούργησε έτσι για κάποιο διάστημα το προηγούμενο Νομοσχέδιο του ΣΑΕ ότι, ο τρόπος λειτουργίας δεν πρέπει να είναι πατερναλιστικός. Το αναλύσατε λέγοντας ότι σε κάθε περιοχή έχει εντελώς διαφορετικά προβλήματα. 
Με το Νομοσχέδιο που θα προτείνουμε και θα ψηφίσουμε κύριε Πρόεδρε, όλα αυτά πρέπει να λύνονται. Δηλαδή, κάθε ΣΑΕ ή κάθε περιοχή, με τα διαφορετικά της προβλήματα, πρέπει να έχει την πρωτοβουλία, πρέπει να δίνεται η πρωτοβουλία των κινήσεων στις Περιφέρειες και εμείς επικουρικά να φροντίζουμε να στηρίζουμε και να λύνουμε τα προβλήματα αυτά. 
Κανένας δεν έχει αντίρρηση για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Αν και εκτιμώ ότι σε αυτό έχουμε χάσει χρόνο. Διότι υπάρχουν Περιφέρειες, όπως είναι οι Περιφέρειες της Αυστραλίας και της Αμερικής όπου ελληνικής καταγωγής πολίτες εκεί, δεν γνωρίζουν ελληνικά. Αυτό πρέπει να το δούμε, σε συνεργασία πάντα με τις εκεί Κοινότητες και όχι με τον τρόπο που γινόταν μέχρι τώρα, που από ότι φαίνεται δεν έχει και αποτελέσματα. 
Νομίζω ότι ανάλογες κουβέντες και συζητήσεις έχουν πάντα κάτι θετικό να αποφέρουν. Τονίζω πάλι το ίδιο με το οποίο ξεκίνησα, ότι, ας αφήσουμε τα ευχολόγια και την θεωρία και ας μπούμε στην πράξη και σε αυτό εμείς, γνωρίζετε πολύ καλά ότι, είμαστε σύμφωνοι μαζί σας και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντα, το τονίζω αυτό και ίσως δοθεί ευκαιρία σε άλλη συνεδρίαση να το κάνουμε, χωρίς να θέλουμε ή χωρίς να επιδιώκουμε μέσα στις οργανώσεις να βάλουμε το μικρόβιο του κομματισμού. Μικρόβιο που έχει μπει σε πολλές οργανώσεις και έγινε μεγάλη ζημιά τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να το δούμε αυτό και να αντιμετωπίσουμε τους πάντες, ως Έλληνες, ως συμπολίτες, ως συμπατριώτες και όχι, ως κομματικά στελέχη ή κομματικούς φίλους.
Σας ευχαριστώ πολύ και σας καλωσορίζω και πάλι, κ. Επίτροπε.
Η κυβέρνηση που λατρεύει τα συσσίτια, άρθρο μου στο "PROTOTHEMA" Blogs , 02.12.2017...
03 Δεκ 2017 16:26

Ψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή ο νόμος για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, για το «υπερσυσσίτιο». Το ψηφίσαμε κι εμείς, η Νέα Δημοκρατία, παρά την κριτική που ασκήσαμε στην κυβέρνηση για τα δημοσιονομικά. Γιατί, αλήθεια, ποιος μπορεί να αρνηθεί την όποια οικονομική συνδρομή στους Έλληνες πολίτες που τα τελευταία τρία χρόνια, εκτός των άλλων συνεπειών λόγω κρίσης, βλέπουν το εισόδημά τους να μην επαρκεί για να ανταποκρ [ ... ]

Περισσότερα...
Σάββας Αναστασιάδης: Με ευθύνη της κυβέρνησης τεράστια τα κενά στα Ελληνικά Σχολεία του Εξωτερικού, ...
30 Νοε 2017 07:34

Ένταση και υψηλοί τόνοι επικράτησαν στην συνεδρίαση της  Επιτροπής  Ελληνισμού της Διασποράς (28 Νοεμβρίου 2017) με θέμα ημερήσιας διάταξης: « Λειτουργία των Ελληνικών Σχολείων στην Ευρώπη»«Το θέμα της στελέχωσης των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και των αποσπάσεων, …και η αρνητική αντιμετώπιση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών άρχισε από το 2015 με την ψήφιση του ν.4415……αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια κενά στ [ ... ]

Περισσότερα...
Ερώτηση με θέμα:«Υπογραφή Κοινής Διακοίνωσης για τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Άμυνα και ...
23 Νοε 2017 12:15

ΕΡΩΤΗΣΗ-22.11.2017-1436-ΠΡΟΣ τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ΘΕΜΑ: «Υπογραφή Κοινής Διακοίνωσης για τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Άμυνα και την Ασφάλεια»Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13/11/2017,  23 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπέγραψαν Κοινή Διακοίνωση προς το Συμβούλιο και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, Federica Mogherini, σχ [ ... ]

Περισσότερα...
Επίκαιρη επερώτηση Ν.Δ. στον Π. Καμμένο για τη συμφωνία με Σ. Αραβία, 06.11.2017...
20 Νοε 2017 18:18

Επίκαιρη επερώτηση για «την πώληση βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και αεροπορικών βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Σαουδική Αραβία με διακρατική συμφωνία» υπέβαλαν στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο οι αρμόδιοι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας και οι βουλευτές του κόμματος που μετέχουν στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του βουλευτών της Ν.Δ. Θέμα: «Πώληση Βλημάτ [ ... ]

Περισσότερα...
ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Ακολουθείστε μας στο...

  • Facebook: savvas.anastasiadis
  • Flickr: photos/savvas_anastasiadis/
  • Twitter: savanastasiadis
  • YouTube: savanastasiadis

Ημερολόγιο δράσεων...

Τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριος 2017 Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 48 1 2
week 49 3 4 5 6 7 8 9
week 50 10 11 12 13 14 15 16
week 51 17 18 19 20 21 22 23
week 52 24 25 26 27 28 29 30
week 1 31

Σύνδεσμοι...

Επισκεψιμότητα...

4759491
Σήμερα
Τρέχουσα Εβδομάδα
Τρέχον Μήνας
Σύνολο
695
15238
64171
4759491