ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής) : Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 
Ευχαριστώ και τον κ. Υπουργό, για την καλοσύνη του να έρθει να ενημερώσει την Επιτροπή. Βεβαίως, εκφράζω τη δική μου εκτίμηση, είχε δημιουργηθεί η προσδοκία και η εντύπωση ότι σήμερα θα μας ανακοινώσετε κάτι συγκεκριμένο. 
Καταρχήν, για τις συντάξεις όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις και την επαναφορά των δικαιωμάτων των συντάξιμων, προφανώς, εννοούμε τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι εκεί. Το γνωρίζετε, προφανώς, και πρέπει να το γνωρίζετε, ότι έχουν γίνει προσπάθειες και παλαιότερα, αλλά δεν υπάρχουν ούτε στοιχεία ούτε η δυνατότητα μεταφοράς των δικαιωμάτων εδώ. Άρα, εκτιμώ, ότι πρέπει εκ των ένδον να τα αντιμετωπίσουμε αυτά, βεβαίως η προσπάθεια είναι καλή και ίσως να επιφέρει κάτι. 
Δεύτερον, θα ήθελα να πω για το προνοιακό επίδομα, και θα ήθελα να το βάλουμε σε μια τάξη, των ανασφάλιστων υπερήλικων που, βεβαίως και πάλι, ο μεγαλύτερος κορμός είναι οι παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση και από την Αλβανία, αλλά υπάρχουν  ανασφάλιστοι υπερήλικες και γηγενείς. Το ποσοστό πρέπει να είναι κοντά ή και να ξεπερνά το 10%, άρα να μη λέμε παλιννοστούντες ομογενείς και δημιουργούμε και ένα κλίμα, ίσως και εις βάρος τους, από τους συμπατριώτες μας, αφορά και Έλληνες ανασφάλιστους υπερήλικες, δηλαδή, αυτόχθονες. Άρα, πρέπει να το θέτουμε έτσι. 
Θα ήθελα να πω, ότι δεν θα κρίνουμε τον ν. 4331, γιατί ψηφίστηκε και γιατί στη συνέχεια καταργήθηκε, ενώ έπρεπε από την 1η Οκτωβρίου να καταβληθεί ή  τέλος πάντων, έτσι όριζε το άρθρο εκείνο του ν. 4331. Ο καθένας μπορεί να κάνει τους συνειρμούς τους και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ούτε θα σταθώ στο 260 ή στο 250 ή στο 280 ή στο 300, νομίζω ότι και αυτό είναι ήσσονος σημασίας. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί σύντομα και γρήγορα και ήλπιζα κύριε Υπουργέ, σήμερα εδώ να έχουμε μια ρητή δέσμευση. Είπατε ότι θα επεξεργαστεί μαζί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και προφανώς, η δέσμευση είναι να ξεκινήσει η καταβολή από την 1.1.2016, που αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να μην είναι. 
Εγώ σας λέω ότι δεν είμαι ευχαριστημένος ούτε και υπερήφανος για την αντιμετώπιση του θέματος και από τη δική μας κυβέρνηση, διότι και εκεί το επιδιώκαμε  και εκεί το πιέσαμε  και πολλές φορές μας το είχαν υποσχεθεί ο αρμόδιοι Υπουργοί και δεν έγινε δυστυχώς. Νιώθω και ντροπή, γιατί το έχουμε υποσχεθεί πάρα πολλές φορές σε αυτούς τους ανθρώπους, που πράγματι, τους οδηγούμε στον αργό θάνατο. Ευτυχώς, έχουν λυθεί τα ασφαλιστικά θέματα, διότι τον πρώτο καιρό δεν είχαν ούτε ασφαλιστική κάλυψη και αυτό είχε γίνει πριν από 2 χρόνια περίπου. 
Θα παρακαλούσα, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, και νομίζω ότι προέχει αυτό το θέμα, να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία και μεγαλύτερη προσοχή και να επιδιώξουμε από την 1η Ιανουαρίου, να ενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι στην καταβολή του προνοιακού επιδόματος, όπου θέλω να πω ότι δεν είναι και μεγάλο το ποσό που απαιτείται σήμερα. Το ξέρετε και εσείς και μάλιστα, έχει και φθίνουσα πορεία, διότι είναι υπερήλικες και κάθε χρόνο κάποιοι αποδημούν εις Κύριον. Με αυτήν την έννοια θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι, αλλά θα περίμενα μια ρητή δέσμευση και όχι αυτό το νεφελώδες ότι από την  1.1.2016, θα ξεκινήσει η καταβολή. 
Το λόγο έχει ο κ. Αναστασιάδης.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ : Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να καλωσορίσω και το κάνω τώρα, μετά την τοποθέτησή σας, τον κ. Κατσιαντώνη και τον κ. …  και να ευχηθώ στο νέο Πρόεδρο της Πα.Δ.Ε.Ε., καλές επιτυχίες. Με τον κ. Πανταζόπουλο, που διαδεχθήκατε, είχαμε στενή συνεργασία και θα ήθελα να τονίσω πολύ επιγραμματικά, τον ρόλο της Πα.Δ.Ε.Ε. Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού, προσφέρει πάρα πολλά στη χώρα μας - όσον αφορά, είπε κάτι προηγουμένως ο κ. Απτσάκης, για τα τηλεφωνήματα στον Ομπάμα και στον κ. Λούη - με ψηφίσματα, με τοποθετήσεις, με πιέσεις σε εθνικά θέματα για το Κυπριακό, για το Μακεδονικό, για τη σχέση μας με την Τουρκία σε οικονομικά θέματα, σε πολιτιστικά θέματα, τα οποία δυστυχώς, πολλές φορές, ενώ έχουν τα ανάλογα ή τα σχετικά αποτελέσματα, δεν γίνονται γνωστά στη χώρα μας. Και δεν γίνονται γνωστά στη χώρα μας, είτε γιατί δεν έχουμε καλή επικοινωνία, για να τα προβάλουμε και εμείς, είτε γιατί δεν έχουν μπει σε αυτή τη λογική οι φίλοι μας της Πα.Δ.Ε.Ε., όπου πρέπει και αυτό να το βάλετε ως στόχο κύριε Πρόεδρε, με τα νέα σας καθήκοντα, διότι αδικείτε τον εαυτό σας. Αδικείτε εσάς που αγαπάτε όλοι σας, όσο και εμείς και ίσως παραπάνω την Ελλάδα και το δείχνετε αυτό με έργα και με πράξεις. 
Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ στα 2– 3 θέματα από τα 10 στη σειρά που αναφέρατε. 
Σταθερό φορολογικό σύστημα, κτηματολόγιο, παροχή υπηρεσιών στα Προξενεία. 
Είναι θέματα τα οποία απασχολούν και την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος διαχρονικά, θα έλεγα το φορολογικό σύστημα και πολύ αργότερα το κτηματολόγιο. Βέβαια εσείς, έχετε ορισμένα ειδικά θέματα και νομίζω ότι η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος που θα επιτρέψει επενδύσεις, έχει σχέση και με το εσωτερικό. Δηλαδή, το φορολογικό σύστημα να απευθύνεται και στην Ελλάδα. Άρα, αυτό θα λυθεί, αφού θα υπάρχει βούληση να λυθεί και εδώ στη χώρα μας. 
Όσον αφορά στα θέματα της ιθαγένειας, πράγματι, υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο συζητήσαμε και με την προηγούμενη Επιτροπή. Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε προβλήματα και όχι την άρνηση, θα έλεγα, τη διαφορετική αντιμετώπιση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, κυρίως από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Είναι όμως θέματα τα οποία μπορούμε να προωθήσουμε. 
Θα έλεγα κύριε Πρόεδρε, ότι υπάρχουν θέματα που αφορούν καθαρά, γιατί αυτά τα θέματα είναι συναρμοδιότητες και άλλων Υπουργείων, που αφορούν καθαρά την Επιτροπή μας και άλλη νότα θα έδιναν λύσεις σε πολλά από αυτά τα προβλήματα που συζητάμε.
 Δηλαδή ψήφος ομογενών ή αποδήμων, πείτε το όπως θέλετε που το ανέφερε ο Πρόεδρος, που το συζητάμε στη χώρα μας πάρα πολλά χρόνια. Έχει έρθει και ένα νομοσχέδιο το 2006 ή το 2007, δεν θυμάμαι πότε ήρθε, και δεν πέρασαν. 
Εάν, λοιπόν, λυθεί αυτό το θέμα και αν δοθεί δυνατότητα εκπροσώπησης στους συμπατριώτες  μας στους ομογενείς, νομίζω ότι ζωντανά πλέον αυτή και από πρώτο χέρι θα μεταφέρουν όλα τα προβλήματα και θα συμμετέχουν και στη λύση τους.
 Δηλαδή, πρωτίστως πρέπει να δούμε αυτά τα θέματα που είναι αρμοδιότητα μας και μέσα σε αυτά εντάσσεται και το νομοσχέδιο του ΣΑΕ που είναι έτοιμο και πρέπει να το περπατήσουμε κύριε Πρόεδρε. Μπορεί εσάς ως Πα.Δ.Ε.Ε. να μη σας αφορά, αλλά αφορά το σύνολο του ομογενειακού πληθυσμού.
 Και βεβαίως, το θέμα της ελληνοφωνίας που έβαλε ως γλώσσα, το θέμα της γλώσσας είναι κυρίαρχο κατά δική μου εκτίμηση και πρέπει να το δούμε. Η εκκλησία προσφέρει πάρα πολλά, δεν ξέρω αν υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει αυτή η συνεργασία, αλλά νομίζω η καθιέρωση της ημέρας της ελληνοφωνίας θα δώσει και αυτή λύσεις και διέξοδο σε αυτό το πρόβλημα. 
Τώρα, επιγραμματικά θέλω να αναφερθώ στον κ. Λαμπριανίδη και στον κ. Στάικο. Μακάρι αυτά που αναφέρατε να γίνουν. Τα βρίσκω πολύ φιλόδοξα και όσον αφορά εμένα μακάρι να έρθει και θα τα στηρίξω να προχωρήσουν. 
Και μάλιστα είμαι και πολύ ικανοποιημένος, γιατί βλέπω ότι στις θέσεις σας χάθηκε το αριστερό πρόσημο, μπήκε το φιλελεύθερο πρόσημο που είναι ανάγκη της εποχής και υπό  αυτή την έννοια θα μας έχετε σύμμαχους σε αυτή την προσπάθεια. 
Και εύχομαι να πετύχετε περισσότερα από αυτά που είπατε, γιατί τα χρειάζεται ο τόπος και τα χρειαζόμαστε όλοι και οι απόδημοι και εμείς κυρίως στη χώρα μας. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να πάω απλά στη θεματική Επιτροπή που είναι ψήφος ομογενών συμμετοχή τους στα κοινά, το έθιξε και ο κ. Παππάς το έθιξε και ο κ. Αναστασιάδης. Εθνική στρατηγική, απογραφή ομογενών που προηγείται η απογραφή της διαδικασίας ψήφου γιατί ωραία είναι η ψήφος, αλλά το θέμα είναι ποιοι είναι. Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε και ποιοι είμαστε και πού είμαστε για να κάνεις οποιαδήποτε πολιτική.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Εντάξει είναι ένα θέμα αυτό αλλά μην βρίσκουμε πάντα προβλήματα, βούληση θέλει. Ήθελα να πω στον κ. Παππά που τον καλωσορίζω επίσης, να πω ότι και αυτοί δίνουν τον αγώνα τους εκεί στη βόρεια Ήπειρο. Να πω ότι έχει δίκιο για τα θέματα που έβαλε όσον αφορά τους ανασφάλιστους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες. Έχετε θέματα που μας απασχόλησαν και στην προηγούμενη Επιτροπή και νομίζω στο νομοσχέδιο θα τα δούμε. Αν έχετε κάτι επιπλέον μας να μας τα φέρετε.
Η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπήθηκε στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, 09.11.2018...
09 Νοε 2018 11:55

Στους Βουλιαράτες βρέθηκε χθες  8 Νοεμβρίου ο Αν. Τομεάρχης  Εξωτερικών ΝΔ, υπεύθυνος  για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης  Σάββας Αναστασιάδης όπου  παρέστη ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στη νεκρώσιμη ακολουθία του  Κωνσταντίνου  Κατσίφα.  Ο κ. Αναστασιάδης ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος κόμματος της Ελληνικής Βουλής που μετέβη στους Βουλιαράτες, κάτι που σχολιάστηκε θετικά από την Ελλη [ ... ]

Περισσότερα...
Αναστασιάδης: Πολύ «σοβαρό» και «θλιβερό» το συμβάν στους Βουλιαράτες 30.10.2018...
31 Οκτ 2018 19:28

Ο Αν. τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Απόδημου Ελληνισμού  Σάββας  Αναστασιάδης, χαρακτηρίζει ως πολύ « σοβαρό» και « θλιβερό» το  συμβάν στους Βουλιαράτες, και τονίζει  πως  είναι υποχρέωση της κυβέρνησης  να πιέσει  και να απαιτήσει από την Αλβανική κυβέρνηση  πλήρη ενημέρωση και διερεύνηση των γεγονότων, μιλώντας στον focus 103,6 fm σήμερα το πρωί (30.10.2018) « Αρχικά πρέπει να πούμε ότι είναι «πολύ σοβαρό» και  [ ... ]

Περισσότερα...
Αναστασιάδης: Μικροπολιτική σκοπιμότητα η πρωτοβουλία του Τσίπρα για συνταγματική αναθεώρηση...
31 Οκτ 2018 19:24

Αναστασιάδης: Μικροπολιτική σκοπιμότητα η πρωτοβουλία του Τσίπρα για συνταγματική αναθεώρηση.« Είναι απροκάλυπτη και δεν μπορεί να συγκαλυφθεί  η μικροπολιτική σκοπιμότητα με την οποία προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να ανοίξει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης» είπε μεταξύ άλλων ο Σάββας Αναστασιάδης στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι (31.10.2018)στον REAL FM  107,1 και στον Λάζαρο Θεοδωρακίδη.«Είναι πασιφανές  ότι ο κ. Τσί [ ... ]

Περισσότερα...
Δήλωσή μου κατά την επίσκεψη κλιμακίου βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στον άτυπο καταυλισμό μεταναστ...
28 Οκτ 2018 17:53

Είναι αδιανόητο, η κυβέρνηση, από τη μία να αφήνει ανοιχτά τα σύνορα και να υποδέχεται τους πρόσφυγες και από την άλλη να δηλώνει αδυναμία διαχείρισης. Η ανευθυνότητα και η ανικανότητα της κυβέρνησης δεν έχουν όρια.

Περισσότερα...
ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Ακολουθείστε μας στο...

  • Facebook: savvas.anastasiadis
  • Flickr: photos/savvas_anastasiadis/
  • Twitter: savanastasiadis
  • YouTube: savanastasiadis

Ημερολόγιο δράσεων...

Τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριος 2018 Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 44 1 2 3
week 45 4 5 6 7 8 9 10
week 46 11 12 13 14 15 16 17
week 47 18 19 20 21 22 23 24
week 48 25 26 27 28 29 30

Σύνδεσμοι...

Επισκεψιμότητα...

5064422
Σήμερα
Τρέχουσα Εβδομάδα
Τρέχον Μήνας
Σύνολο
296
2574
10254
5064422