ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής) : Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 
Ευχαριστώ και τον κ. Υπουργό, για την καλοσύνη του να έρθει να ενημερώσει την Επιτροπή. Βεβαίως, εκφράζω τη δική μου εκτίμηση, είχε δημιουργηθεί η προσδοκία και η εντύπωση ότι σήμερα θα μας ανακοινώσετε κάτι συγκεκριμένο. 
Καταρχήν, για τις συντάξεις όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις και την επαναφορά των δικαιωμάτων των συντάξιμων, προφανώς, εννοούμε τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι εκεί. Το γνωρίζετε, προφανώς, και πρέπει να το γνωρίζετε, ότι έχουν γίνει προσπάθειες και παλαιότερα, αλλά δεν υπάρχουν ούτε στοιχεία ούτε η δυνατότητα μεταφοράς των δικαιωμάτων εδώ. Άρα, εκτιμώ, ότι πρέπει εκ των ένδον να τα αντιμετωπίσουμε αυτά, βεβαίως η προσπάθεια είναι καλή και ίσως να επιφέρει κάτι. 
Δεύτερον, θα ήθελα να πω για το προνοιακό επίδομα, και θα ήθελα να το βάλουμε σε μια τάξη, των ανασφάλιστων υπερήλικων που, βεβαίως και πάλι, ο μεγαλύτερος κορμός είναι οι παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση και από την Αλβανία, αλλά υπάρχουν  ανασφάλιστοι υπερήλικες και γηγενείς. Το ποσοστό πρέπει να είναι κοντά ή και να ξεπερνά το 10%, άρα να μη λέμε παλιννοστούντες ομογενείς και δημιουργούμε και ένα κλίμα, ίσως και εις βάρος τους, από τους συμπατριώτες μας, αφορά και Έλληνες ανασφάλιστους υπερήλικες, δηλαδή, αυτόχθονες. Άρα, πρέπει να το θέτουμε έτσι. 
Θα ήθελα να πω, ότι δεν θα κρίνουμε τον ν. 4331, γιατί ψηφίστηκε και γιατί στη συνέχεια καταργήθηκε, ενώ έπρεπε από την 1η Οκτωβρίου να καταβληθεί ή  τέλος πάντων, έτσι όριζε το άρθρο εκείνο του ν. 4331. Ο καθένας μπορεί να κάνει τους συνειρμούς τους και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ούτε θα σταθώ στο 260 ή στο 250 ή στο 280 ή στο 300, νομίζω ότι και αυτό είναι ήσσονος σημασίας. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί σύντομα και γρήγορα και ήλπιζα κύριε Υπουργέ, σήμερα εδώ να έχουμε μια ρητή δέσμευση. Είπατε ότι θα επεξεργαστεί μαζί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και προφανώς, η δέσμευση είναι να ξεκινήσει η καταβολή από την 1.1.2016, που αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να μην είναι. 
Εγώ σας λέω ότι δεν είμαι ευχαριστημένος ούτε και υπερήφανος για την αντιμετώπιση του θέματος και από τη δική μας κυβέρνηση, διότι και εκεί το επιδιώκαμε  και εκεί το πιέσαμε  και πολλές φορές μας το είχαν υποσχεθεί ο αρμόδιοι Υπουργοί και δεν έγινε δυστυχώς. Νιώθω και ντροπή, γιατί το έχουμε υποσχεθεί πάρα πολλές φορές σε αυτούς τους ανθρώπους, που πράγματι, τους οδηγούμε στον αργό θάνατο. Ευτυχώς, έχουν λυθεί τα ασφαλιστικά θέματα, διότι τον πρώτο καιρό δεν είχαν ούτε ασφαλιστική κάλυψη και αυτό είχε γίνει πριν από 2 χρόνια περίπου. 
Θα παρακαλούσα, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, και νομίζω ότι προέχει αυτό το θέμα, να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία και μεγαλύτερη προσοχή και να επιδιώξουμε από την 1η Ιανουαρίου, να ενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι στην καταβολή του προνοιακού επιδόματος, όπου θέλω να πω ότι δεν είναι και μεγάλο το ποσό που απαιτείται σήμερα. Το ξέρετε και εσείς και μάλιστα, έχει και φθίνουσα πορεία, διότι είναι υπερήλικες και κάθε χρόνο κάποιοι αποδημούν εις Κύριον. Με αυτήν την έννοια θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι, αλλά θα περίμενα μια ρητή δέσμευση και όχι αυτό το νεφελώδες ότι από την  1.1.2016, θα ξεκινήσει η καταβολή. 
Το λόγο έχει ο κ. Αναστασιάδης.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ : Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να καλωσορίσω και το κάνω τώρα, μετά την τοποθέτησή σας, τον κ. Κατσιαντώνη και τον κ. …  και να ευχηθώ στο νέο Πρόεδρο της Πα.Δ.Ε.Ε., καλές επιτυχίες. Με τον κ. Πανταζόπουλο, που διαδεχθήκατε, είχαμε στενή συνεργασία και θα ήθελα να τονίσω πολύ επιγραμματικά, τον ρόλο της Πα.Δ.Ε.Ε. Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού, προσφέρει πάρα πολλά στη χώρα μας - όσον αφορά, είπε κάτι προηγουμένως ο κ. Απτσάκης, για τα τηλεφωνήματα στον Ομπάμα και στον κ. Λούη - με ψηφίσματα, με τοποθετήσεις, με πιέσεις σε εθνικά θέματα για το Κυπριακό, για το Μακεδονικό, για τη σχέση μας με την Τουρκία σε οικονομικά θέματα, σε πολιτιστικά θέματα, τα οποία δυστυχώς, πολλές φορές, ενώ έχουν τα ανάλογα ή τα σχετικά αποτελέσματα, δεν γίνονται γνωστά στη χώρα μας. Και δεν γίνονται γνωστά στη χώρα μας, είτε γιατί δεν έχουμε καλή επικοινωνία, για να τα προβάλουμε και εμείς, είτε γιατί δεν έχουν μπει σε αυτή τη λογική οι φίλοι μας της Πα.Δ.Ε.Ε., όπου πρέπει και αυτό να το βάλετε ως στόχο κύριε Πρόεδρε, με τα νέα σας καθήκοντα, διότι αδικείτε τον εαυτό σας. Αδικείτε εσάς που αγαπάτε όλοι σας, όσο και εμείς και ίσως παραπάνω την Ελλάδα και το δείχνετε αυτό με έργα και με πράξεις. 
Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ στα 2– 3 θέματα από τα 10 στη σειρά που αναφέρατε. 
Σταθερό φορολογικό σύστημα, κτηματολόγιο, παροχή υπηρεσιών στα Προξενεία. 
Είναι θέματα τα οποία απασχολούν και την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος διαχρονικά, θα έλεγα το φορολογικό σύστημα και πολύ αργότερα το κτηματολόγιο. Βέβαια εσείς, έχετε ορισμένα ειδικά θέματα και νομίζω ότι η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος που θα επιτρέψει επενδύσεις, έχει σχέση και με το εσωτερικό. Δηλαδή, το φορολογικό σύστημα να απευθύνεται και στην Ελλάδα. Άρα, αυτό θα λυθεί, αφού θα υπάρχει βούληση να λυθεί και εδώ στη χώρα μας. 
Όσον αφορά στα θέματα της ιθαγένειας, πράγματι, υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο συζητήσαμε και με την προηγούμενη Επιτροπή. Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε προβλήματα και όχι την άρνηση, θα έλεγα, τη διαφορετική αντιμετώπιση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, κυρίως από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Είναι όμως θέματα τα οποία μπορούμε να προωθήσουμε. 
Θα έλεγα κύριε Πρόεδρε, ότι υπάρχουν θέματα που αφορούν καθαρά, γιατί αυτά τα θέματα είναι συναρμοδιότητες και άλλων Υπουργείων, που αφορούν καθαρά την Επιτροπή μας και άλλη νότα θα έδιναν λύσεις σε πολλά από αυτά τα προβλήματα που συζητάμε.
 Δηλαδή ψήφος ομογενών ή αποδήμων, πείτε το όπως θέλετε που το ανέφερε ο Πρόεδρος, που το συζητάμε στη χώρα μας πάρα πολλά χρόνια. Έχει έρθει και ένα νομοσχέδιο το 2006 ή το 2007, δεν θυμάμαι πότε ήρθε, και δεν πέρασαν. 
Εάν, λοιπόν, λυθεί αυτό το θέμα και αν δοθεί δυνατότητα εκπροσώπησης στους συμπατριώτες  μας στους ομογενείς, νομίζω ότι ζωντανά πλέον αυτή και από πρώτο χέρι θα μεταφέρουν όλα τα προβλήματα και θα συμμετέχουν και στη λύση τους.
 Δηλαδή, πρωτίστως πρέπει να δούμε αυτά τα θέματα που είναι αρμοδιότητα μας και μέσα σε αυτά εντάσσεται και το νομοσχέδιο του ΣΑΕ που είναι έτοιμο και πρέπει να το περπατήσουμε κύριε Πρόεδρε. Μπορεί εσάς ως Πα.Δ.Ε.Ε. να μη σας αφορά, αλλά αφορά το σύνολο του ομογενειακού πληθυσμού.
 Και βεβαίως, το θέμα της ελληνοφωνίας που έβαλε ως γλώσσα, το θέμα της γλώσσας είναι κυρίαρχο κατά δική μου εκτίμηση και πρέπει να το δούμε. Η εκκλησία προσφέρει πάρα πολλά, δεν ξέρω αν υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει αυτή η συνεργασία, αλλά νομίζω η καθιέρωση της ημέρας της ελληνοφωνίας θα δώσει και αυτή λύσεις και διέξοδο σε αυτό το πρόβλημα. 
Τώρα, επιγραμματικά θέλω να αναφερθώ στον κ. Λαμπριανίδη και στον κ. Στάικο. Μακάρι αυτά που αναφέρατε να γίνουν. Τα βρίσκω πολύ φιλόδοξα και όσον αφορά εμένα μακάρι να έρθει και θα τα στηρίξω να προχωρήσουν. 
Και μάλιστα είμαι και πολύ ικανοποιημένος, γιατί βλέπω ότι στις θέσεις σας χάθηκε το αριστερό πρόσημο, μπήκε το φιλελεύθερο πρόσημο που είναι ανάγκη της εποχής και υπό  αυτή την έννοια θα μας έχετε σύμμαχους σε αυτή την προσπάθεια. 
Και εύχομαι να πετύχετε περισσότερα από αυτά που είπατε, γιατί τα χρειάζεται ο τόπος και τα χρειαζόμαστε όλοι και οι απόδημοι και εμείς κυρίως στη χώρα μας. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να πάω απλά στη θεματική Επιτροπή που είναι ψήφος ομογενών συμμετοχή τους στα κοινά, το έθιξε και ο κ. Παππάς το έθιξε και ο κ. Αναστασιάδης. Εθνική στρατηγική, απογραφή ομογενών που προηγείται η απογραφή της διαδικασίας ψήφου γιατί ωραία είναι η ψήφος, αλλά το θέμα είναι ποιοι είναι. Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε και ποιοι είμαστε και πού είμαστε για να κάνεις οποιαδήποτε πολιτική.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Εντάξει είναι ένα θέμα αυτό αλλά μην βρίσκουμε πάντα προβλήματα, βούληση θέλει. Ήθελα να πω στον κ. Παππά που τον καλωσορίζω επίσης, να πω ότι και αυτοί δίνουν τον αγώνα τους εκεί στη βόρεια Ήπειρο. Να πω ότι έχει δίκιο για τα θέματα που έβαλε όσον αφορά τους ανασφάλιστους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες. Έχετε θέματα που μας απασχόλησαν και στην προηγούμενη Επιτροπή και νομίζω στο νομοσχέδιο θα τα δούμε. Αν έχετε κάτι επιπλέον μας να μας τα φέρετε.
Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, βουλευτ...
15 Φεβ 2018 07:30

«Με εγκύκλιο του, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μας πείσει ότι η 9η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας”.Για άλλη μία φορά, η Κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών -συμπεριλαμβανομένων και των ομογενών- αφού, όπως είναι γνωστό, για να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται απόφαση της UNESCO και έγκριση της από τον Ο.Η.Ε. ύστερα από υποβολή σχετικού αιτήματος. Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον δεν γνωρίζουν τη διαδ [ ... ]

Περισσότερα...
Ερώτηση με θέμα: Έχει τελικά κάποιο σχέδιο η Κυβέρνηση για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπα...
14 Φεβ 2018 11:31

ΕΡΩΤΗΣΗ-αρ. πρωτ. 3284-Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου-Θέμα: Έχει τελικά κάποιο σχέδιο η Κυβέρνηση για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2018-Κύριε Υπουργέ, Από τις αρχές Μαΐου 2017, οπότε ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, με σωρεία αντικρουόμενων δηλώσεων, συνεχίζετε με συνέπεια να εμπαίζετε σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητ [ ... ]

Περισσότερα...
Ερώτηση με θέμα: «Στο κενό» η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και οι Πληρωμές των Τευτλοπαραγωγών για το...
14 Φεβ 2018 11:29

ΕΡΩΤΗΣΗ,αρ. πρωτ. 2580,προς Τους Υπουργούς ⦁ Οικονομίας και Ανάπτυξης Κ. Δήμο Παπαδημητρίου ⦁ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Βαγγέλη Αποστόλου-Θέμα: «Στο κενό» η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και οι Πληρωμές των Τευτλοπαραγωγών για το έτος 2017.Κύριοι Υπουργοί,Σε συνέχεια της από 29-12-2017 Ερώτησης μου, επανερχόμαστε στο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της πληρωμής των τευτλοπαραγωγών, που ακόμη παραμένουν απλήρωτοι για την παραγωγή του 2017, [ ... ]

Περισσότερα...
Ερώτηση με θέμα:Απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων ΕΣΠΑ 2014-2020για το έτος 2017, 09.02.2018...
14 Φεβ 2018 11:26

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ-Προς: Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης-Θέμα: Απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων ΕΣΠΑ 2014-2020για το έτος 2017 09.02.2018-κ. Υπουργέ, πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), απεικονίζει με τον πλέον ανησυχητικό τρόπο την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους τα νοικοκυριά. Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα της ΓΣΕΒΕ [ ... ]

Περισσότερα...
ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Ακολουθείστε μας στο...

  • Facebook: savvas.anastasiadis
  • Flickr: photos/savvas_anastasiadis/
  • Twitter: savanastasiadis
  • YouTube: savanastasiadis

Ημερολόγιο δράσεων...

Τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριος 2018 Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 5 1 2 3
week 6 4 5 6 7 8 9 10
week 7 11 12 13 14 15 16 17
week 8 18 19 20 21 22 23 24
week 9 25 26 27 28

Σύνδεσμοι...

Επισκεψιμότητα...

4883270
Σήμερα
Τρέχουσα Εβδομάδα
Τρέχον Μήνας
Σύνολο
53
2858
28001
4883270