ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Φαντάζομαι ότι όλοι μας συμφωνούμε σε αυτή την αίθουσα, ότι η εκμάθηση, η διατήρηση, η γνώση και η κατοχή της ελληνικής γλώσσας από τους ομογενείς, νομίζω ότι είναι το πρωταρχικότερο στοιχείο, που τους κάνει να διατηρήσουν την εθνική τους συνείδηση, αλλά να έχουν και διασύνδεση με την Μητρόπολη. 
Υπ' αυτή την έννοια λοιπόν και νομίζω ότι δεν διαφωνεί κανείς με αυτό - η γλώσσα φυσικά εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης παιδείας - η Επιτροπή μας, που έχει μεν συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά έχει δυναμική για να προωθεί και να λύνει τέτοια θέματα, πρέπει να βρει μια λύση ή μια ολοκληρωμένη και αποδεκτή από όλους πρόταση, ώστε αυτό το διαχρονικό και σύνθετο πρόβλημα να βρει επιτέλους μια λύση, έτσι ώστε τα παιδιά της ομογένειας, οι ομογενείς μας αδελφοί, να έχουν πάντα τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το αγαθό της παιδείας, της γνώσης και της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας.
Λέω ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, διότι ακόμα και την περίοδο που τα ποσά των δαπανών ήταν πολύ υψηλά, δηλαδή και χθες και προχθές και αντιπροχθές, το πρόβλημα υπήρχε και ήταν σύνθετο, ίσως γιατί δεν γινόταν καλή κατανομή, ίσως γιατί δεν γινόταν καλή διαχείριση. 
Βεβαίως, μετά το 2010, λόγω των ειδικών συνθηκών, παρατηρούμε σε όλες τις χώρες που υπάρχουν ομογενείς, μια σύντμηση σχολείων, όπως έγινε και στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό δημιουργεί προβλήματα, όπως προηγουμένως, αναφέρατε κύριε Πρόεδρε, παιδιά, που είναι σε μεγάλες αποστάσεις από τα σχολεία να μην έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα και να μάθουν την ελληνική γλώσσα.
Καταρχήν εκτιμώ, ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τα προβλήματα, διότι τα προβλήματα είναι διαφορετικά σε κάθε χώρα. Άλλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας στην Αμερική, όσον αφορά στην παιδεία, άλλα είναι αυτά που αντιμετωπίζουν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή έχουν άλλα χαρακτηριστικά και άλλη μορφή, άλλα είναι στις χώρες της νότιας Αφρικής. Νομίζω ότι, επειδή αναφερόμαστε πολύ στη Γερμανία και στην Ευρώπη, που βεβαίως έχει το μεγαλύτερο όγκο ομογενών, εκεί ίσως τα προβλήματα είναι λιγότερα, γιατί και η εγγύτητα και η εύκολη επικοινωνία με την Ελλάδα, νομίζω ότι είναι παράγοντες, που λύνουν αυτά τα προβλήματα.
Κύριε Υπουργέ, κύριε Καζάζη και κύριε Παπακωνσταντίνου, σας ακούσαμε με προσοχή και κυρίως κάναμε διαπιστώσεις, διαπιστώσεις που έχουμε κάνει πάρα πολλές  φορές. Είπατε ότι το Μάρτιο, περίπου σε δύο - τρεις μήνες, θα έχετε έτοιμο ένα σχέδιο για να το συζητήσουμε. Να δεχθούμε με χαρά αυτό το σχέδιο, να το συζητήσουμε και εγώ θα έλεγα να πάρουμε και μια απόφαση. 
Θεωρώ ότι στα θέματα αυτά της παιδείας των ομογενών, όση κρίση και αν έχουμε, πρέπει να είμαστε περισσότερο ανοιχτοί. Ο προϋπολογισμός των 9 εκατομμυρίων νομίζω ότι είναι παρά πολύ λίγος, να πάρουμε μια ομόφωνη απόφαση να αυξηθεί αυτός ο προϋπολογισμός, όσο μπορεί να αυξηθεί κάτω από τις συνθήκες που ζούμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε με το νομοθετικό πλαίσιο που θα έρθει - γιατί ο καθένας μπορεί να πει αποσπασματικά πάρα πολλά προβλήματα, έχει πάρα πολλά παραδείγματα και αφηγήσεις από ομογενείς μας - να καταλήξουμε σε ένα, κατά το δυνατόν, γιατί είναι αδύνατο να λύσουμε όλα τα προβλήματα, καλύτερο πλαίσιο, για να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά των ομογενών να αποκτήσουν αυτή τη γνώση.
Κλείνοντας, θα έλεγα επίσης ότι νομίζω πως, εάν προωθήσουμε και γίνει νόμος του κράτους το σχέδιο νόμου του ΣΑΕ, που επεξεργαστήκαμε οι προηγούμενες επιτροπές -  να το φέρουμε να το ξαναδούμε και εδώ - θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα, από αυτά που συζητάμε, όσον αφορά και στην παιδεία και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Νομίζω, ότι αυτά πρέπει να πάνε παράλληλα και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, έτσι ώστε να μηδενίσουμε, κατά το δυνατόν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς στις χώρες που ζουν ο καθένας.
Με τις τοποθετήσεις αυτές και με την ελπίδα ότι θα έχουν μια καλύτερη αντιμετώπιση το επόμενο διάστημα οι αδελφοί μας ομογενείς, η διασπορά, οι απόδημοι, όπως θέλει κανείς τους ονομάζει, θέτω τον εαυτό μου και νομίζω και όλους τους συναδέλφους εδώ στη διάθεσή σας κύριε Υπουργέ και κύριε Πρόεδρε. Nα τελειώσουμε με αυτό το θέμα επιτέλους, γιατί το συζητούσαμε και σε προηγούμενες επιτροπές και στις πιο προηγούμενες, να μην το συζητήσουμε και στην επόμενη. Να βρούμε μια λύση. Σας ευχαριστώ πολύ.
Συνεδρίαση του Τομέα Εξωτερικών Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, 24.05.2018...
26 Μαϊ 2018 09:27

Συνεδρίασε χθες 24.05.2018, στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος, στη Θεσσαλονίκη, Καλού 6, ο Τομέας Εξωτερικών Ν.Δ. για τον Απόδημο Ελληνισμό υπό τον αρμόδιο Αν. Τομεάρχη Σάββα Αναστασιάδη , Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του Τομέα εργασίας ενημερώθηκαν από τον κ. Αναστασιάδη  για ζητήματα που συνεχίζουν να απασχολούν τους Έλληνες του Εξωτερικού, όπως: η καθυστέρηση της συζήτησης για την ψήφο των Αποδήμων, η ψήφιση του νόμ [ ... ]

Περισσότερα...
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, 16.05.2018
22 Μαϊ 2018 06:46

Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής αποστολής στην Ουκρανία (16-18 Μαϊου) , αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της ομάδας φιλίας Ελλάδας- Ουκρανίας ,βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Αθανασίου και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς , αν. Τομεάρχη  Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού,  Βουλευτή Ν.Δ. Β΄Θεσσαλονίκης  Σάββα Αναστασιάδη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Κατά τη διάρκεια της παραμο [ ... ]

Περισσότερα...
Στη διπλωματική ατζέντα της χώρας η Γενοκτονία των Ποντίων, Μικρασιατών, Θρακιωτών, 16.05.2018...
17 Μαϊ 2018 09:14

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, στην επέτειο της γενοκτονίας των προγόνων μας, μετράμε χρόνια που περνούν και θυμόμαστε τις αφηγήσεις τους, μικρά ή μεγάλα δράματα, θηριωδίες, ξεριζωμός, προσφυγιά. Δεν είναι σκοπός του παρόντος σημειώματος η αναπαραγωγή τέτοιων ιστοριών. Εξάλλου οι Πόντιοι ερευνητές αλλά και οι νεότεροι μελετητές των συγκλονιστικών και συνάμα τραγικών αυτών σελίδων της ελληνικής ιστορίας, έχουν προσφέρει τα ακατάλυτα τεκ [ ... ]

Περισσότερα...
Φόρος τιμής στον Πόντιο κοσμοναύτη από τον Σάββα Αναστασιάδη, 13.05.2018...
13 Μαϊ 2018 18:12

Σε μία εξαιρετική εκδήλωση- παράσταση με θέμα « ΠΟΝΤΟΣ ΠΑΝΤΟΥ» που πραγματοποιήθηκε  στο  Βασιλικό Θέατρο  Θεσσαλονίκης παρουσία πλήθους κόσμου, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας  Αναστασιάδης  τίμησε σήμερα (13.05.2018)  τον πρώτο Έλληνα ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο.Στις πολλές τιμητικές διακρίσεις του Ελληνοπόντιου Κοσμοναύτη προστέθηκε και αυτή του «Οικουμενικού Αργοναύτ [ ... ]

Περισσότερα...
ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Ακολουθείστε μας στο...

  • Facebook: savvas.anastasiadis
  • Flickr: photos/savvas_anastasiadis/
  • Twitter: savanastasiadis
  • YouTube: savanastasiadis

Ημερολόγιο δράσεων...

Τον προηγούμενο μήνα Μαίος 2018 Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 18 1 2 3 4 5
week 19 6 7 8 9 10 11 12
week 20 13 14 15 16 17 18 19
week 21 20 21 22 23 24 25 26
week 22 27 28 29 30 31

Σύνδεσμοι...

Επισκεψιμότητα...

4933671
Σήμερα
Τρέχουσα Εβδομάδα
Τρέχον Μήνας
Σύνολο
121
2090
8989
4933671