Ο τουρισμός αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς και κοινωνικούς κλάδους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την υφήλιο. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι περιορισμένος στον κλασικό θαλάσσιο τουρισμό που εστιάζεται στον Στρυμωνικό και Θερμαϊκό Κόλπο( (Ασπροβάλτα, Βρασνά, Σταυρός, Ν. Μηχανιώνα, Επανομή, Αγγελοχώρι, Αγ. Τριάδα, Ν. Επιβάτες, Περαία, ) και χαρακτηρίζεται από μικρή χρονική διάρκεια.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την καθυστέρηση υιοθέτησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού έχει επιδράσει αρνητικά στην δυναμική ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος όλο το χρόνο.Η στροφή από τον παραδοσιακό τουρισμό στον εναλλακτικό, στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε να αντιπαρέλθουμε μέρος του προβλήματος της κρίσης.
 
Στόχος και προτεραιότητα αποτελεί , η άνοδος της τουριστικής δραστηριότητας μέσω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο αγροτοτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο οινοτουρισμός, ο ορεινός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο ιαματικός, ο πολιτιστικός, ο αθλητικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο φυσιολατρικός τουρισμός κ.α. 
 
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι εφικτή αρκεί να γίνουν μία σειρά από παρεμβάσεις και να επιλυθούν θέματα και προβλήματα βασικών υποδομών. Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει πλούτο και προορισμούς, θέσεις εργασίας και ευημερία για τους κατοίκους. 
 
Η ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης από τη μια άκρη ως την άλλη , διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, φυσικά τοπία, ποτάμια και λίμνες με σημαντικά στοιχεία χλωρίδας και Πανίδας, φυσικές γεωθερμικές πηγές, λιμνοθάλασσες, οικότοπους , υδροβιότοπους , μνημεία της ιστορικής διαδρομής μέσα στους αιώνες, πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση, θρησκευτικά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς , αρχαιολογικούς χώρους , την ιστορία της κ.α., στοιχεία που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για εναλλακτικό τουρισμό και μπορούν να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό πελάτη.
 
Το βήμα του Αγίου Παύλου στην Απολλωνία, ο Άγιος Γεώργιος Στεφανινών, η Βυζαντινή εκκλησία της Χωρούδας, το κάστρο της Ρεντίνας, τα Πετροκέρασα, ο Βερτίσκος, τα Άνω Βρασνά, ο βυζαντινός ναός του Αγ. Ανδρέα στην περιστερά, το μοναστήρι της Αγ. Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στα βασιλικά, ο Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου στο λιβάδι, η Ι. Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, ο τάφος Αγ. Παϊσίου, οι πηγές της Σουρωτής, το Λιβάδι που είναι το πιο ορεινό χωριό του νομού Θεσσαλονίκης , τα δασικά μονοπάτια στις περιοχές Αγίου Αντωνίου, Μονοπήγαδου, Περιστεράς και Λιβαδίου, η Αρχαία γέφυρα Πυλαίας, το δρυοδάσος Αμαδρυάς και τα περιπατητικά μονοπάτια Φίλυρου, τα Οχυρά του Αγγελοχωρίου, η εκκλησία στον οικισμό της Κερασιάς από τον 19ο αιώνα, οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι στο ρέμα της Αγίας Παρασκευής και το Νεκροταφείο εποχής Σιδήρου στο Παλαιόκαστρο, το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στη Χαλάστρα, ο Ιερός Ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Χαλκηδόνα κ.α. , είναι μερικά χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικής παράδοσης και κληρονομιάς της περιοχής.
 
Παράλληλα η περιήγηση στον υδροβιότοπο των λιμνών Κορώνειας- Βόλβης, στους ορεινούς όγκους Βερτίσκου, Κερδυλίων και Ομβριανού, στα Μακεδονικά Τέμπη, στο παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας , στους οικότοπους στο Δέλτα Αξιού, Αλιάκμονα και Λουδία, στην λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου , αποτελούν μοναδική εμπειρία, για κάθε επισκέπτη.
Τα Λουτρά του Λαγκαδά και της Απολλωνίας είναι γνωστά για τις Ιαματικές του ιδιότητες από τους Βυζαντινούς χρόνους και μπορούν να ανακουφίσουν τους λουόμενούς τους.
 
Η γνωριμία με την τοπική γαστρονομία, με τις παραδοσιακές τοπικές συνταγές και τα περίφημα τοπικά προϊόντα, είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να επισκεφθεί κανείς την περιοχή.
 
Επίσης σε όλους τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης οι πολιτιστικοί σύλλογοι επιτελούν πολύ σημαντικό έργο, οργανώνοντας με τον καλύτερο τρόπο πολιτιστικές εκδηλώσεις, που συνδέονται άλλοτε με παλιά παραδοσιακά έθιμα όπως τα «Αναστενάρια» στο Λαγκαδά, οι ιπποδρομίες στη Λητή, στο Δέλτα Αξιού και στην Επανομή , άλλοτε με τοπικά αγροτικά προϊόντα, όπως η «γιορτή κρασιού» στην Αγχίαλο, η «γιορτή ρυζιού» στα Μάλγαρα, η «γιορτή σαρδέλας» στο Σταυρό και στη Ν. Μηχανιώνα, η «γιορτή καρπουζιού» στο Πρόχωμα, η γιορτή σπανακιού στην Αγία Παρασκευή, άλλοτε με το σύγχρονο πολιτισμό όπως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Βρασνά, στο Δρυμό, στο Σοχό, στο Μελισσοχώρι, στη Νέα Μάδυτο, στο Καλοχώρι , στην Πυλαία, στο Χορτιάτη, στην Αγ. Τριάδα, στο Ωραιόκαστρο, στη Γέφυρα, στα Κουφάλια, στο Φράγμα Θέρμης κ.α. και άλλοτε αποτελούν τοπικά πανηγύρια προς τιμή των πολιούχων αγίων, αναδεικνύοντας έτσι τον τόπο τους και την πολιτιστική τους κληρονομιά. 
 
Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι τρόπος ζωής, δημιουργεί νέα επαγγέλματα, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής. Μπορεί μακροπρόθεσμα να αλλάξει την εικόνα ολόκληρων περιοχών και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα τους.
 
*Ο Σάββας Αναστασιάδης είναι Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
Σάββας Αναστασιάδης:Εξαιτίας της ανικανότητας, της αναξιοπιστίας, του κυνισμού, των ψευδαισθήσεων κα...
16 Οκτ 2017 06:53

1. Κ. Αναστασιάδη, 2,5 χρόνια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πέστε μου την άποψη σας.Τα τελευταία 2,5 χρόνια, εξαιτίας της ανικανότητας, της αναξιοπιστίας, του κυνισμού, των ψευδαισθήσεων και των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, χάθηκε πολύτιμος χρόνος.Η Κυβέρνηση, αντί όταν ανέλαβε το 2015, να αξιοποιήσει το άνοιγμα εξόδου από την κρίση που είχε καταφέρει η κυβέρνηση Σαμαρά, αρκέστηκε να «παίζει» με δήθεν ηρωικές διαπραγματεύσεις χρησιμοποι [ ... ]

Περισσότερα...
Ερώτηση με θέμα: Ελληνόγλωσσα σχολεία εξωτερικού και εκπαιδευτικοί ,12.10.2017...
13 Οκτ 2017 11:48

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η- 344/12.10.2017 Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Θέμα: Ελληνόγλωσσα σχολεία εξωτερικού και εκπαιδευτικοί Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ανοικτές επιστολές προς τον Υπουργό Παιδείας απέστειλαν η Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων Σέτα Θεοδωρίδου, και ο Σύλλογος Γονέων της Γαλλίας διαμαρτυρόμενοι για τα «σχολεία που υπολειτουργούν, με 7 εκπαιδευτικούς για 498 μ [ ... ]

Περισσότερα...
Σάββας Αναστασιάδης: Η Αλβανία δηλητηριάζει τις σχέσεις καλής γειτονιας, 06.10.2017...
11 Οκτ 2017 10:23

Να εντείνει τις αντιδράσεις της απέναντι στην Αλβανία για το περιεχόμενο σχολικών βιβλίων της Ιστορία στη γειτονική χώρα, στα οποία εμφανίζονται ελληνικές περιοχές σαν «αλβανικές» κάλεσαν την κυβέρνηση ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Σάββας Αναστασιάδης.Στην δήλωσή τους αναφέρουν:«Μετά τις απαλλοτριώσεις περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, η αλβανική Κυβέρνηση συνεχίζει συστημα [ ... ]

Περισσότερα...
Ερώτηση με θέμα: Φορολογικές αξίες ακινήτων εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, 11.09.2017...
30 Σεπ 2017 10:43

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο με θέμα: Φορολογικές αξίες ακινήτων εκτός αντικειμενικού  προσδιορισμού, Κύριε Υπουργέ, Για τις περιοχές που δεν εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικών αξιών, ο προσδιορισμός της φορολογικής αξίας των ακινήτων φυσικών προσώπων, για τον υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας και του ΕΝΦΙΑ, καθορίσθηκε, ανά πρώην Καποδιστριακό Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο32 του Ν 3842/2010 και  με βάση τ [ ... ]

Περισσότερα...
ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Ακολουθείστε μας στο...

  • Facebook: savvas.anastasiadis
  • Flickr: photos/savvas_anastasiadis/
  • Twitter: savanastasiadis
  • YouTube: savanastasiadis

Ημερολόγιο δράσεων...

Τον προηγούμενο μήνα Οκτώμβριος 2017 Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31

Σύνδεσμοι...

Επισκεψιμότητα...

4509932
Σήμερα
Τρέχουσα Εβδομάδα
Τρέχον Μήνας
Σύνολο
4329
9580
125189
4509932