Όταν στις 30 Ιουνίου του 1999 μαθαίναμε την απόφαση των 15 στο Ρίο να επιλέξουν τη Θεσσαλονίκη ως έδρα για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, όλοι εμείς οι καλοπροαίρετοι πολίτες, ανεξάρτητων πολιτικών αποχρώσεων και τοποθετήσεων δεν είχαμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε πως όντως πήραμε στα χέρια μας τη μεγάλη ευκαιρία.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» της 8ης Σεπτεμβρίου 2001, με το ενδεικτικό τίτλο «Η Κωνσταντινούπολη σε ρόλο Θεσσαλονίκης» ήρθε για να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα και να μας υποδείξει τη θέση στην οποία βρίσκεται εν έτει 2001 η.. μητρόπολη των Βαλκανίων.
Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι μελέτη της Ε.Ε προβλέπει την ανάδειξη της Κωνσταντινούπολης σε οικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επειδή η Θεσσαλονίκη απέχει αρκετά από το να ολοκληρώσει βασικές υποδομές, ενώ υστερεί απελπιστικά και σε επίπεδο θεσμών.
Αυτή είναι δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα που χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς ως επιχείρημα και από Έλληνες οικονομικούς παράγοντες, όπως από τον πρώην πρόεδρο του ΧΑΑ κ. Σπύρο Κουνιάκη, για να δικαιολογηθεί η εγκατάσταση και η λειτουργία του Παμβαλκανικού Χρηματιστηρίου στην Αθήνα.
Την τελευταία δεκαετία, όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν θεωρητικά, να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων, ουσιαστικά όμως με την αδιαφορία τους την καταδικάζουν σε μαρασμό, παραβλέποντας τη γεωπολιτική της θέση, την δυναμική της. τις δυνατότητές της και τον σημαντικότατο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2001, ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη δήλωνε κυνικά, ότι τα βασικά έργα υποδομής της Θεσσαλονίκης χρειάζονται δεκαετή και πλέον ωρίμανση για να πραγματοποιηθούν, διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό και αναιρώντας ελαφρά τη καρδία προηγούμενες δεσμεύσεις του.
Δεν μας είπε βέβαια γιατί, για την ολοκλήρωση των εντός Λεκανοπεδίου έργων δεν απαιτείται ανάλογη χρονική ωρίμανση! Το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Κωνσταντινούπολη παίρνει το ρόλο της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύει περίτρανα, πως αν η ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι ήδη χαμένη υπόθεση, κινδυνεύει άμεσα να χαθεί, με ότι αυτό σημαίνει για τον τόπο.Επειδή λοιπόν οι διαθέσεις των κυβερνητικών παραγόντων είναι πλέον γνωστές και δοκιμασμένες, είναι πλέον καιρός να αναλάβουν πρωτοβουλίες αυτοί που ζουν και δραστηριοποιούνται μέσα στα στενά όρια της πόλης.
Πρώτη απ΄όλους καλείται να ενεργοποιηθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση η οποία έχει και ευθύνη και καθήκον.
Η «έλλειψη αρμοδιοτήτων», ως δικαιολογία μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, γατί κάθε τι που έχει σχέση με το νομό, την πόλη, την ανάπτυξη του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του, είναι θέμα που αφορά την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Άλλωστε εδώ που φτάσαμε πρέπει να ξεπεράσουμε τους τύπους και να κινηθούμε διεκδικητικά και επιθετικά για να κερδίσουμε το μέλλον.
Πρέπει επίσης, ο θεσμός αυτός να δικαιολογήσει κάποτε τον ρόλο και την ύπαρξη του.
Ερώτηση με θέμα:Πρόβλημα με τις εξισωτικές αποζημιώσεις λόγω της νέας οριοθέτησης περιοχών με φυσικο...
10 Δεκ 2018 07:21

  Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η-4128/7.12.2018-Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη-Θέμα: Πρόβλημα με τις εξισωτικές αποζημιώσεις λόγω της νέας οριοθέτησης περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Κύριε Υπουργέ,Σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι πολλών περιοχών της χώρας στα πλαίσια της νέας οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς του ΥΠΑΑΤ.Η νέα χάραξη αποκ [ ... ]

Περισσότερα...
Ερώτηση με Θέμα: Κίνδυνος νέων καταστροφών από τη διακοπή των έργων αποκατάστασης των ζημιών στο Δή...
28 Νοε 2018 14:56

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η-3842  28/11/18-Προς τους κκ. Υπουργούς: Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο-Θέμα: Κίνδυνος νέων καταστροφών από τη διακοπή των έργων     αποκατάστασης των ζημιών στο Δήμο Βόλβης.Κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων στις 27 και 28 Ιουνίου του περασμένου καλοκαιριού, προκλήθηκαν εκτεταμένες  καταστροφές στις περιοχές των Βρασνών, της Ασπροβάλτας και του Σταυρού, του Δήμου Βόλβης [ ... ]

Περισσότερα...
Δεν υπάρχουν λύσεις που αγνοούν το Ιστορικα Δίκαιο, Άρθρο μου όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΣυνΔ...
28 Νοε 2018 09:22

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια έχει πολλές αναγνώσεις και πολλά σημεία προς ανάλυση. Αυτό είναι σαφές. Πολλά θα ειπωθούν και πολλά θα γραφτούν. Άλλωστε, αυτό είναι το μυστικό της σύγχρονης δημοκρατίας: Άσ’ τους να λένε ό,τι θέλουν, στο τέλος εμείς θα αποφασίσουμε αυτό που έχουμε... προαποφασίσει!Σε άρθρο μου πριν λίγες μέρες έγραφα ότι «Το δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια δεν θα δείξει αν θα λυθεί ή όχι η 27ετής εκκρεμότη [ ... ]

Περισσότερα...
"Η συμβολή των συλλόγων στη διατήρηση της παράδοσης"Άρθρο μου όπως δημοσιεύθηκε στον «Τύπο Θεσσαλονί...
25 Νοε 2018 16:03

Ο εθνικός μας ποιητής και νομπελίστας  Γιώργος Σεφέρης, έγραψε κάποτε : «Ένα μέρος του παρελθόντος πεθαίνει κάθε στιγμή και η θνησιμότητά του μας μολύνει, αν προσκολληθούμε σ’ αυτό με υπερβολική αγάπη. Ένα μέρος του παρελθόντος μένει πάντα ζωντανό και αν καταφρονήσουμε την ζωντάνια του κινδυνεύουμε ».Πολύ συχνά τονίζουμε την αναγκαιότητα του πολιτισμού στη ζωή μας και της διατήρησης της παράδοσης του τόπου μας, γιατί γνωρίζουμε ό [ ... ]

Περισσότερα...
ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Ακολουθείστε μας στο...

  • Facebook: savvas.anastasiadis
  • Flickr: photos/savvas_anastasiadis/
  • Twitter: savanastasiadis
  • YouTube: savanastasiadis

Ημερολόγιο δράσεων...

Τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριος 2018 Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 48 1
week 49 2 3 4 5 6 7 8
week 50 9 10 11 12 13 14 15
week 51 16 17 18 19 20 21 22
week 52 23 24 25 26 27 28 29
week 1 30 31

Σύνδεσμοι...

Επισκεψιμότητα...

5103705
Σήμερα
Τρέχουσα Εβδομάδα
Τρέχον Μήνας
Σύνολο
57
366
3590
5103705