Όταν στις 30 Ιουνίου του 1999 μαθαίναμε την απόφαση των 15 στο Ρίο να επιλέξουν τη Θεσσαλονίκη ως έδρα για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, όλοι εμείς οι καλοπροαίρετοι πολίτες, ανεξάρτητων πολιτικών αποχρώσεων και τοποθετήσεων δεν είχαμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε πως όντως πήραμε στα χέρια μας τη μεγάλη ευκαιρία.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» της 8ης Σεπτεμβρίου 2001, με το ενδεικτικό τίτλο «Η Κωνσταντινούπολη σε ρόλο Θεσσαλονίκης» ήρθε για να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα και να μας υποδείξει τη θέση στην οποία βρίσκεται εν έτει 2001 η.. μητρόπολη των Βαλκανίων.
Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι μελέτη της Ε.Ε προβλέπει την ανάδειξη της Κωνσταντινούπολης σε οικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επειδή η Θεσσαλονίκη απέχει αρκετά από το να ολοκληρώσει βασικές υποδομές, ενώ υστερεί απελπιστικά και σε επίπεδο θεσμών.
Αυτή είναι δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα που χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς ως επιχείρημα και από Έλληνες οικονομικούς παράγοντες, όπως από τον πρώην πρόεδρο του ΧΑΑ κ. Σπύρο Κουνιάκη, για να δικαιολογηθεί η εγκατάσταση και η λειτουργία του Παμβαλκανικού Χρηματιστηρίου στην Αθήνα.
Την τελευταία δεκαετία, όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν θεωρητικά, να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων, ουσιαστικά όμως με την αδιαφορία τους την καταδικάζουν σε μαρασμό, παραβλέποντας τη γεωπολιτική της θέση, την δυναμική της. τις δυνατότητές της και τον σημαντικότατο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2001, ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη δήλωνε κυνικά, ότι τα βασικά έργα υποδομής της Θεσσαλονίκης χρειάζονται δεκαετή και πλέον ωρίμανση για να πραγματοποιηθούν, διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό και αναιρώντας ελαφρά τη καρδία προηγούμενες δεσμεύσεις του.
Δεν μας είπε βέβαια γιατί, για την ολοκλήρωση των εντός Λεκανοπεδίου έργων δεν απαιτείται ανάλογη χρονική ωρίμανση! Το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Κωνσταντινούπολη παίρνει το ρόλο της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύει περίτρανα, πως αν η ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι ήδη χαμένη υπόθεση, κινδυνεύει άμεσα να χαθεί, με ότι αυτό σημαίνει για τον τόπο.Επειδή λοιπόν οι διαθέσεις των κυβερνητικών παραγόντων είναι πλέον γνωστές και δοκιμασμένες, είναι πλέον καιρός να αναλάβουν πρωτοβουλίες αυτοί που ζουν και δραστηριοποιούνται μέσα στα στενά όρια της πόλης.
Πρώτη απ΄όλους καλείται να ενεργοποιηθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση η οποία έχει και ευθύνη και καθήκον.
Η «έλλειψη αρμοδιοτήτων», ως δικαιολογία μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, γατί κάθε τι που έχει σχέση με το νομό, την πόλη, την ανάπτυξη του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του, είναι θέμα που αφορά την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Άλλωστε εδώ που φτάσαμε πρέπει να ξεπεράσουμε τους τύπους και να κινηθούμε διεκδικητικά και επιθετικά για να κερδίσουμε το μέλλον.
Πρέπει επίσης, ο θεσμός αυτός να δικαιολογήσει κάποτε τον ρόλο και την ύπαρξη του.
Θεσσαλονίκη: Χωρίς ρόλο ελλείψει υποδομών Ή Θεσσαλονίκη: Χάθηκε το στοίχημα: Του Σάββα Αναστασιάδη Ν...
17 Απρ 2018 09:09

Όταν στις 30 Ιουνίου του 1999 μαθαίναμε την απόφαση των 15 στο Ρίο να επιλέξουν τη Θεσσαλονίκη ως έδρα για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, όλοι εμείς οι καλοπροαίρετοι πολίτες, ανεξάρτητων πολιτικών αποχρώσεων και τοποθετήσεων δεν είχαμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε πως όντως πήραμε στα χέρια μας τη μεγάλη ευκαιρία. Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» της 8ης Σεπτεμβρίου 2001, με το ενδεικτικό τίτλο «Η Κωνσταντινούπολη σε ρόλο Θεσ [ ... ]

Περισσότερα...
Σάββας Αναστασιάδης: «Η υπόθεση του Βατοπεδίου δεν είναι σκάνδαλο», συνέντευξη στην εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤ...
17 Απρ 2018 09:00

Συνέντευξη: στον Χρήστο Τσαλικίδη,Τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, Δρυ και Φωτιάδη, «δείχνει» ο Σάββας Αναστασιάδης ως βασικούς υπεύθυνους για την παραχώρηση των παραλίμνιων εκτάσεων και της λίμνης Βιστονίδας στη Μονή Βατοπεδίου. Για τον βουλευτή της ΝΔ στη Β΄ Θεσσαλονίκης και μέλος της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής, οι υπουργοί και υφυπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή «παρέλαβαν» την κατάσταση από τους προκατόχους τους της κυβέρ [ ... ]

Περισσότερα...
Έντι Ράμα, ο πιο καλός ο μαθητής του Ερντογάν, άρθρο μου όπως δημοσιεύθηκε στο thestival.gr,04.04.20...
15 Απρ 2018 16:40

Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα γιορτάσει το Πάσχα στην Κορυτσά μαζί με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, μπορεί για τους πολλούς να μη σημαίνει κάτι, ωστόσο έχει ιδιαίτερη διπλωματική σημασία.Γιατί είναι προφανές πια ότι την ώρα που είμαστε απορροφημένοι με τα σχέδια επανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, του Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα σχέδιο αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού του Ε. Ράμα.Τα τελευταία χρόν [ ... ]

Περισσότερα...
Σάββας Αναστασιάδης: Ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί πολιτική έντασης και διχασμού…,07.03.2018...
28 Μαρ 2018 13:16

Για επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία, παρά την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, έκανε λόγο στο Κανάλι 1 ο βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, αποδίδοντας την ένταση και στον φόβο της Τουρκίας να μην μετέχει στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.Παράλληλα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ακολουθεί πολιτική έντασης και διχασμού, αλλά και την κυβέρνηση για καθυστερημένη αντίδραση αναφορικά με την υπόθεση των 2 στρατιωτικών.

Περισσότερα...
ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Ακολουθείστε μας στο...

  • Facebook: savvas.anastasiadis
  • Flickr: photos/savvas_anastasiadis/
  • Twitter: savanastasiadis
  • YouTube: savanastasiadis

Ημερολόγιο δράσεων...

Τον προηγούμενο μήνα Απρίλιος 2018 Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Σύνδεσμοι...

Επισκεψιμότητα...

4923510
Σήμερα
Τρέχουσα Εβδομάδα
Τρέχον Μήνας
Σύνολο
173
1207
15288
4923510