ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.):Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση για τον Απολογισμό και Ισολογισμό του Κράτους, αποτελεί βεβαίως, μια ιδιαίτερη κοινοβουλευτική διαδικασία. Αποκτά φυσικά, ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, όταν αφορά ένα έτος, όπως αυτό για το οποίο καλούμαστε να συζητήσουμε σήμερα, δηλαδή το 2014. Ένα έτος με έντονες και πυκνές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, με Ευρωεκλογές, που στιγμάτισαν τα χρόνια που ακολούθησαν και εξακολουθούν να μας επηρεάζουν ακόμη.
    Πριν εστιάσουμε όμως, στα καθ΄ ημάς, ας δούμε το διεθνές οικονομικό περιβάλλον της περιόδου που συζητάμε.
    Η παγκόσμια οικονομία του 2014, αναπτύχθηκε με ρυθμούς, περίπου 3,3%, με κινητήρια δύναμη, κυρίως της αναδυόμενης και αναπτυσσόμενης οικονομίας της Ασίας, αλλά και ορισμένες προηγμένες οικονομίες όπως ήταν αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η ζώνη του ευρώ μετά από 2 χρόνια οικονομικής ύφεσης, το 2014, πέτυχε θετικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της τάξεως του 0,9%. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν η Ελλάδα βρισκόταν στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου Μαραθώνιου. Η προσπάθεια της χώρας για βελτίωση των δημοσιονομικών συνθηκών και η εντατικοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέσω της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015 αποτέλεσε τον κύριο άξονα λειτουργίας της με στόχο την περαιτέρω μείωση του ελλείματος και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Μετά από 6 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης που αποτυπώνονται σε σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ πάνω από 25%, το 2014 σηματοδότησε την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με άλλα λόγια το 2014 καταγράφεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης 0,4% για πρώτη φορά μετά το 2008. Το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τα 670 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στο 0,5% του ΑΕΠ έναντι του στόχου 1,5% του ΑΕΠ. Η υστέρηση οφείλεται στις εκβιαστικές εκλογές που προκλήθηκαν από τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και στην αστάθεια και αβεβαιότητα που είχαν σαν επακόλουθο την μείωση των εσόδων που αυτές προκάλεσαν στο τέλος του 2014 και στις αρχές του 2015.
Οι πολύχρονες και μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού φάνηκε ότι πιάνουν τόπο. Σημειώνω εδώ ότι στην έγκριση της επικαιροποίησης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013 – 2016, προβλεπόταν έλλειμα περί τα 412 εκατ. ευρώ και η χώρα παρουσίασε πλεόνασμα. Κινητήριες δυνάμεις αυτής της εξέλιξης ήταν η αύξηση των εξαγωγών κατά 8,4% λόγω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,5% υποστηριζόμενη από την σταθεροποίηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, την μείωση του γενικού επιπέδου των τιμών, αλλά και την μείωση της αβεβαιότητας. Παρατηρήθηκε οριακή αύξηση της απασχόλησης και ελαφρά μείωση της ανεργίας, το ποσοστό της όμως παρέμεινε και το 2014 υψηλό. Όσο αφορά δε το έλλειμα του κρατικού προϋπολογισμού, αυτό διαμορφώθηκε στο 2,7% αυξημένο έναντι των αρχικών προβλέψεων, αλλά σημαντικά μειωμένο σε ποσοστό που αγγίζει περίπου το 60% σε σχέση με αυτό του 2013. Οι προσπάθειες της τότε κυβέρνησης είχαν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Στη σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2014 αναφέρεται χαρακτηριστικά: το 2014 για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια μεγάλης οικονομικής ύφεσης ανακόπηκε η πτώση και σημειώθηκαν θετικοί ρυθμοί μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας. Με βάση τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την εξάλειψη των μεγάλων ελλειμάτων του δημοσίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών καθώς και με την πραγματοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να υποστηριχθεί ότι υπάρχουν πλέον βασικές προϋποθέσεις προκειμένου η ελληνική οικονομία να εξέλθει οριστικά από την κρίση για να προχωρήσει σε ταχύ ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον.
Το 2014 ήταν ένα έτος δημοσιονομικών επιτευγμάτων. Ήταν ο δεύτερος χρόνος που η χώρα παρουσίαζε πλεονάσματα. Ο ελληνικός λαός δειλά αλλά σταθερά άρχισε να επανακτά την χαμένη του ασφάλεια και αβεβαιότητα. Η πορεία προδιαγραφόταν προς την σωστή κατεύθυνση και όμως την πορεία αυτή την ανέκοψαν η τότε αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Την ανέκοψαν ήδη από τα τέλη του 2014 όταν ξεκαθάρισαν ότι θα οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές. Σαφής ενδείξεις της αβεβαιότητας παρατηρήθηκαν ήδη στους δείκτες οικονομικού κλίματος, οι οποίοι φάνηκε να χάνουν την θετική δυναμική τους κατά τους τελευταίους μήνες του 2014 και τους πρώτους μήνες του 2015, αλλά και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού που παρουσίασε απόκλιση έναντι των στόχων το Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2015, μήνες που καταγράφονται στο προηγούμενο έτος. Έτσι οι αχρείαστες εκλογές που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι υπερβολικές και απραγματοποίητες υποσχέσεις στον ελληνικό λαό και η επικίνδυνα άστοχοι χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν τα πράγματα εκτός τροχιάς. Ανέλαβε την εξουσία το 2015 και όχι μόνο δεν ολοκλήρωσε το δύσκολο και τιτάνιο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά οδήγησε την χώρα στο χείλος της καταστροφής, την οδήγησε πίσω στα ελλείματα. Ανέστρεψε όλες τις προβλέψεις εγχώριων και διεθνών οργανισμών. Το 2014 έκλεισε με ανάπτυξη 0,4% και προβλεπόταν ισχυρή ανάπτυξη για το 2015 και το 2016.       
    Ο κ. Τσίπρας ήρθε και ξαναβύθισε τη χώρα στην ύφεση το 2015, όπου παραμένει και το 2016, προκαλώντας τεράστια μείωση στα εισοδήματα όλων των Ελλήνων.
Είναι χαρακτηριστικό και ενδεικτικό της ζημίας που προκάλεσε η σημερινή κυβέρνηση ότι τον Νοέμβριο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ότι το ονομαστικό ΑΕΠ στο τέλος του 2016 θα ανερχόταν σε 196 δις €. Το ίδιο όργανο, τον Μάιο του 2016, εκτίμησε ότι στο τέλος του 2016 το ΑΕΠ της χώρας θα είναι 175 δις €, 21 δις € λιγότερα.
 Κανείς δεν ισχυρίζεται, βέβαια, ότι όλα είχαν λυθεί το 2014. H χώρα, όμως, είχε βρει το δρόμο της και είναι βέβαιο πως, εάν η προηγούμενη κυβέρνηση ολοκλήρωνε το έργο της, θα ήμασταν σήμερα και εκτός μνημονίου. Το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, η σταθερότητα, η εργατικότητα της τότε κυβέρνησης, η κερδισμένη αξιοπιστία της χώρας στο  εξωτερικό και, πάνω απ' όλα, οι θυσίες του ελληνικού λαού όλα τα προηγούμενα χρόνια, είχαν θέσει τις βάσεις για καλύτερες ημέρες. Δυστυχώς, ο τυχοδιωκτισμός του κ. Τσίπρα ανέτρεψε αυτή την πορεία.
Σήμερα, μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., ο λαός αναπολεί εκείνη την περίοδο. Δεν υπάρχει, πιστεύω, ούτε ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι τα πράγματα είναι σήμερα καλύτερα σε σχέση με το 2014.
Μελετώντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα στοιχεία της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον απολογισμό των εσόδων και των εξόδων του προϋπολογισμού της κεντρικής διοίκησης και τον ισολογισμό του οικονομικού έτους 2014, παρατηρούμε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Τα καθαρά εισπραχθέντα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 51,5 δις €, έναντι εκτιμήσεων 55,9 δις €, με το ποσοστό υλοποίησης να διαμορφώνεται στο 92,2%. Η υστέρηση στα έσοδα παρατηρείται στο τέλος του χρόνου και στους δύο πρώτους μήνες του 2015, που δημοσιονομικά, όπως είπαμε, ενσωματώνονται στο 2014 κι αυτό οφείλεται κυρίως στην αβεβαιότητα προκήρυξης και, τελικά, διεξαγωγής των εκλογών, στην ανοικτή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, στις πολυάριθμες και ψεύτικες εξαγγελίες της τότε αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και η προτροπή στους πολίτες να μην πληρώνουν τους φόρους τους - είναι γνωστό το κίνημα «Δεν πληρώνω». Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι φόροι παρουσίασαν το 2014 σταθεροποίηση σε σχέση με τη συνεχή μείωση των προηγούμενων ετών και, βεβαίως, το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε ταμειακά διαθέσιμα στην σημερινή κυβέρνηση 2,6 δις € και όχι άδεια ταμεία, όπως πολλές φορές ισχυρίζεστε.
Ως προς το σκέλος των δαπανών, η τότε κυβέρνηση πέτυχε να διαμορφωθούν κάτω από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού. Οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 51,1 δις €, ενώ η εκτίμηση ήταν 52,1 δις €.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φτάσαμε σήμερα, στα τέλη του 2016, να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη που προβλέπει για το 2017. Στην πραγματικότητα, η χώρα μας όχι μόνο έχασε δύο χρόνια, αλλά χρεώθηκε πολλά επιπλέον δισεκατομμύρια με τους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης και, κυρίως, τους χειρισμούς της τραγικής περιόδου των διαπραγματεύσεων του 2015.
Η επιβολή των capital controls επισφράγισε την καταστροφική πολιτική της περιόδου εκείνης. Η υπερφορολόγηση που επέβαλε η κυβέρνηση, οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, οι κυβερνητικές τρικλοποδιές σε κάθε αποκρατικοποίηση και η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης, κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017 να φαντάζει υπεραισιόδοξη, όπως χαρακτηριστικά τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση του.
Εάν, δε, θέλουμε να παρουσιάσουμε και συγκριτικά στοιχεία, παρατηρούμε τα εξής, πολύ επιγραμματικά:
Το 2014 είχαμε ανάπτυξη. Το 2015 επιστρέψαμε στην ύφεση.
Το 2014 οι εξαγωγές αυξήθηκαν. Το 2015 μειώθηκαν.
Η ανεργία το 2014 μειώθηκε οριακά. Το 2015 αυξήθηκε.
Το 2014 είχαμε μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών. Στη συνέχεια είχαμε υπερφορολόγηση ……….
Το 2014 η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε. Το 2015 υποχώρησε.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες το 2014 μειώθηκαν. Περίπου 6 δις €πλήρωσε το δημόσιο προς τους ιδιώτες τη διετία 2013-2014. Το 2015 διογκώθηκαν και σήμερα ξεπερνούν τα 9,5 δις ευρώ.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις το 2015 μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με το 2014. Το 2014 μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Εσείς τις αυξήσατε κατακόρυφα. Το 2014, τέλος, η χώρα μπόρεσε και βγήκε στις αγορές. Εσείς επιβάλλατε τα  capital controls.
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2014 ήταν ένας χρόνος σταθμός. Ήταν ο δεύτερος χρόνος που η χώρα παρουσίαζε πρωτογενές πλεόνασμα. Ήταν σταθμός για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την έξοδο στις αγορές, την απαλλαγή από τα μνημόνια και την πορεία προς την ανάπτυξη.
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014 έλαβε χώρα μέσα σε ένα κατά γενική ομολογία δύσκολο περιβάλλον, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Υπήρξαν αστοχίες, όπως η δημιουργία ελλείμματος που οφείλεται όμως στη στάση της τότε αντιπολίτευσης- σημερινής κυβέρνησης και στην εθνικά επιζήμια εμμονή της να σύρει τη χώρα σε αχρείαστες εκλογές.
Σήμερα οφείλουμε να πιστώσουμε στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά τις μεγάλες προσπάθειες και τα θετικά αποτελέσματα και να σταθούμε στα διδάγματα. Τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2014 έδειχναν το δρόμο προς την έξοδο από την κρίση. Η χώρα είχε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δυστυχώς, η αναγκαία τότε συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν δόθηκε από τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης και σημερινής κυβέρνησης και η χώρα οδηγήθηκε και πάλι στην οπισθοδρόμηση. Το 2014 πρέπει να αποτελέσει και πάλι ένα έτος διδακτικό για όλους μας.
Με αυτές τις επισημάνσεις ψηφίζουμε τον Απολογισμό και Ισολογισμό του 2014.

13 Ιουλ 2018 06:38

Κύριε Πρόεδρε,Ο απερχόμενος κύριος συνάδελφος, ο κ. Ριζούλης, είπε ότι η απλή αναλογική, ήταν ένα πάγιο αίτημα  [ ... ]

ΟμιλίεςΣυνέχεια...
13 Ιουλ 2018 06:36

Ομιλία του Αν. Τομεάρχη Εξωτερικών ΝΔ για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη στην συνεδρ [ ... ]

ΟμιλίεςΣυνέχεια...
18 Ιουν 2018 07:57

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επιδίωξη όλων των προηγού [ ... ]

ΟμιλίεςΣυνέχεια...
28 Ιαν 2018 15:32

Την έντονη διαμαρτυρία του για την αποσιώπηση  του συλλαλητηρίου για τη “Μακεδονία” από την ΕΡΤ 3 , εξέφρα [ ... ]

ΟμιλίεςΣυνέχεια...
23 Απρ 2017 09:39

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,  α [ ... ]

ΟμιλίεςΣυνέχεια...
21 Απρ 2017 07:06

Ο τομέας εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα ο τομέας Απόδημου Ελληνισμού , την ευθύνη του οποί [ ... ]

ΟμιλίεςΣυνέχεια...
ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:
Ερώτηση με θέμα:Πρόβλημα με τις εξισωτικές αποζημιώσεις λόγω της νέας οριοθέτησης περιοχών με φυσικο...
10 Δεκ 2018 07:21

  Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η-4128/7.12.2018-Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη-Θέμα: Πρόβλημα με τις εξισωτικές αποζημιώσεις λόγω της νέας οριοθέτησης περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Κύριε Υπουργέ,Σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι πολλών περιοχών της χώρας στα πλαίσια της νέας οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς του ΥΠΑΑΤ.Η νέα χάραξη αποκ [ ... ]

Περισσότερα...
Ερώτηση με Θέμα: Κίνδυνος νέων καταστροφών από τη διακοπή των έργων αποκατάστασης των ζημιών στο Δή...
28 Νοε 2018 14:56

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η-3842  28/11/18-Προς τους κκ. Υπουργούς: Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο-Θέμα: Κίνδυνος νέων καταστροφών από τη διακοπή των έργων     αποκατάστασης των ζημιών στο Δήμο Βόλβης.Κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων στις 27 και 28 Ιουνίου του περασμένου καλοκαιριού, προκλήθηκαν εκτεταμένες  καταστροφές στις περιοχές των Βρασνών, της Ασπροβάλτας και του Σταυρού, του Δήμου Βόλβης [ ... ]

Περισσότερα...
Δεν υπάρχουν λύσεις που αγνοούν το Ιστορικα Δίκαιο, Άρθρο μου όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΣυνΔ...
28 Νοε 2018 09:22

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια έχει πολλές αναγνώσεις και πολλά σημεία προς ανάλυση. Αυτό είναι σαφές. Πολλά θα ειπωθούν και πολλά θα γραφτούν. Άλλωστε, αυτό είναι το μυστικό της σύγχρονης δημοκρατίας: Άσ’ τους να λένε ό,τι θέλουν, στο τέλος εμείς θα αποφασίσουμε αυτό που έχουμε... προαποφασίσει!Σε άρθρο μου πριν λίγες μέρες έγραφα ότι «Το δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια δεν θα δείξει αν θα λυθεί ή όχι η 27ετής εκκρεμότη [ ... ]

Περισσότερα...
"Η συμβολή των συλλόγων στη διατήρηση της παράδοσης"Άρθρο μου όπως δημοσιεύθηκε στον «Τύπο Θεσσαλονί...
25 Νοε 2018 16:03

Ο εθνικός μας ποιητής και νομπελίστας  Γιώργος Σεφέρης, έγραψε κάποτε : «Ένα μέρος του παρελθόντος πεθαίνει κάθε στιγμή και η θνησιμότητά του μας μολύνει, αν προσκολληθούμε σ’ αυτό με υπερβολική αγάπη. Ένα μέρος του παρελθόντος μένει πάντα ζωντανό και αν καταφρονήσουμε την ζωντάνια του κινδυνεύουμε ».Πολύ συχνά τονίζουμε την αναγκαιότητα του πολιτισμού στη ζωή μας και της διατήρησης της παράδοσης του τόπου μας, γιατί γνωρίζουμε ό [ ... ]

Περισσότερα...
ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Ακολουθείστε μας στο...

  • Facebook: savvas.anastasiadis
  • Flickr: photos/savvas_anastasiadis/
  • Twitter: savanastasiadis
  • YouTube: savanastasiadis

Ημερολόγιο δράσεων...

Τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριος 2018 Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 48 1
week 49 2 3 4 5 6 7 8
week 50 9 10 11 12 13 14 15
week 51 16 17 18 19 20 21 22
week 52 23 24 25 26 27 28 29
week 1 30 31

Σύνδεσμοι...

Επισκεψιμότητα...

5103771
Σήμερα
Τρέχουσα Εβδομάδα
Τρέχον Μήνας
Σύνολο
123
432
3656
5103771