«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε με τον ΠΑΟΚ ούτε με οποιαδήποτε άλλη ομάδα» ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στο politik.gr ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης. Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποσαφηνίζει πως η ενιαία θέση της ΝΔ στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν εξαρχής «Πρώτα λύση και μετά ένταξη» και πως, πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, προηγούνται η αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος και η απάλειψη αλυτρωτισμών και κάθε αναφοράς σε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Και τονίζει πως, παρά το ότι «μέθοδος επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ» είναι ο διχασμός της κοινωνίας, η ΝΔ δε θα επιτρέψει «στον Τσίπρα και την παρέα του να κάνουν τη χώρα Βενεζουέλα». Κύριε Αναστασιάδη, ο Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε δύο φορές μέσα σε τρεις εβδομάδες τα Σκόπια. Αν από τις εντατικές διαπραγματεύσεις προκύψει μία συμφωνία που θα πληροί όλους τους όρους που θέτει το ελληνικό ΥΠΕΞ επί όλων των κυβερνήσεων εδώ και πάνω από μία δεκαετία (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει erga omnes, επίλυση του ζητήματος του αλυτρωτισμού και των ανιστόρητων διεκδικήσεων κ.λπ.), εσείς θα τη στηρίξετε;
Επειδή υπαινίσσεστε ότι αυτή είναι θέση της χώρας μετά την απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, πρέπει να διευκρινίσω τα εξής:
 
Η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008, κάτω από τις αφόρητες πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ, ως ένα βήμα καλής θέλησης και διπλωματικού ελιγμού δέχθηκε σύνθετη ονομασία χωρίς να προσδιορίζεται ο όρος «Μακεδονία».
 
Αυτή η θέση δεν μπήκε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της άλλης πλευράς. Άρα ποτέ δεν αποδεχθήκαμε σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
 
Αυτό όμως που πέτυχε τότε η Ελληνική κυβέρνηση και αποτελεί σήμερα ισχυρό διαπραγματευτικό μας χαρτί, αν το αξιοποιήσουμε, είναι πως τότε μπήκε όρος πως για να ενταχθεί η χώρα αυτή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ πρέπει να διευθετήσει τη διαφορά της με την Ελλάδα.
 
Κάτι που δεν το αξιοποιεί η σημερινή κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς, όπως φαίνεται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
 
Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι γι’ αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα δεν υπάρχει ενιαία κυβερνητική θέση. Άλλα λέει ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, και άλλα ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η δική μας θέση από την αρχή είναι ενιαία και σαφής. Δεν πρόκειται να μπούμε ποτέ σε διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, εάν πρώτα τα Σκόπια δεν εκπληρώσουν μία σειρά από προϋποθέσεις που έθεσε η ΝΔ το 2008, και θέτουμε και σήμερα.
 
Δηλαδή αλλαγή του Συντάγματος και απάλειψη κάθε αλυτρωτικής αναφοράς, απάλειψη κάθε αναφοράς σε μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα, και όλα αυτά πριν η Ελληνική πλευρά συναινέσει σε ένταξη της χώρας αυτής σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Απαιτούμε δηλαδή «Πρώτα λύση και μετά ένταξη».
 
Αν μία τέτοια συμφωνία έλθει στη Βουλή, πιστεύετε ότι θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στη Νέα Δημοκρατία ή οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση; (όπως για παράδειγμα είχε συμβεί στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, όπου να υπενθυμίσουμε ότι η ψήφος σας ήταν διαφορετική από αυτήν του νυν προέδρου της ΝΔ).
Αν η συμφωνία δεν αποτελεί συνολική λύση για όλα τα θέματα όπως τα θέτουμε, η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δε θα συμφωνήσουμε.
 
Να παραμείνουμε στα εθνικά θέματα· πώς κρίνετε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τους χειρισμούς της στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη; Αν στην κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία, θα ήταν διαφορετική η στάση που θα κρατούσε η Ελλάδα;
Καταρχήν, αν ήταν στη κυβέρνηση η ΝΔ, δε θα είχε Υπουργό τον κ. Καμμένο. Το λέω αυτό διότι, όπως και στο Σκοπιανό, έτσι και σε αυτό το κορυφαίο εθνικό ζήτημα η διγλωσσία της κυβέρνησης δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Γιατί δεν υπάρχει ενιαίο κέντρο και θέση εξωτερικής πολιτικής.
 
Απαντά πολλές φορές με τον τρόπο που απαντά ο κ. Καμμένος, χωρίς να έχει ανάλογη αρμοδιότητα.
 
Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας κάνει πως δεν καταλαβαίνει και σιωπά για να παραμείνει στην εξουσία. Χωρίς να υπολογίζει τη ζημιά που κάνει στη χώρα. Με δεδομένη την τουρκική επιθετικότητα και την κλιμάκωση των προκλήσεων απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αυτοπεποίθηση, συμμαχίες και προβολή μιας ισχύος και αποτρεπτικής δυνατότητας, η οποία θα απορρέει από τη συνολική εικόνα της χώρας, κάτι που δυστυχώς δεν έχουμε και δε γίνεται σήμερα.
 
Εμείς π.χ. δε θα καλούσαμε τον κ. Ερντογάν να έρθει στην Ελλάδα εάν δεν διασφαλίζαμε ότι η επίσκεψη αυτή θα βοηθήσει στη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών. Το επισημάναμε τότε, επιβεβαιωνόμαστε σήμερα.
 
Και το θέμα των δύο στρατιωτικών μας θα έπρεπε από την αρχή να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα και στιβαρότητα και όχι με την ελαφρότητα, την επιπολαιότητα και τη διγλωσσία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα.
 
Είστε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Α΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων. Εκεί έχετε θέσει πολλές φορές το αίτημα να ενταχθεί στη διπλωματική ατζέντα της Ελλάδας η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Υπήρξε κάποια ανταπόκριση εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών;
Το θέμα αυτό το έθεσα, αρκετές φορές, γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό.
 
Γι’ αυτό ζήτησα από τον Πρόεδρο της μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς να φέρει το θέμα για συζήτηση για να πάρουμε σχετική απόφαση.
 
Δυστυχώς το θέμα δεν ήρθε ποτέ για συζήτηση και εκτιμώ ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα προσπαθήσει να την αποφύγει.
 
Θα επιμείνω όμως μέχρι που να το πετύχω.
 
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Θρακιωτών, Ασσηρίων) από τους Τούρκους, πρέπει να αποτελέσει εθνικό ζήτημα και ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο.
 
«Δε θα επιτρέψουμε στον Τσίπρα και την παρέα του να κάνουν τη χώρα Βενεζουέλα»
Κύριε Αναστασιάδη, έχετε γεννηθεί σε μια περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης που είδε πολύ μεγάλη μείωση του αριθμού των κατοίκων της μετά τον Εμφύλιο, όταν είχαμε τις αθρόες μετακινήσεις πληθυσμού της –ορεινής κυρίως– υπαίθρου. Πιστεύετε πως η σημερινή είναι από τις κυβερνήσεις που συμβάλλουν στην άμβλυνση των αντιθέσεων που δίχασαν τους Έλληνες κατά το παρελθόν;
Τα εμφυλιοπολεμικά θέματα είχαν λυθεί και ξεπεραστεί εδώ και πολλά χρόνια. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, σε αυτήν τη δύσκολη για τη χώρα μας συγκυρία, αντί να ενώνει την κοινωνία, τη διχάζει. Αυτή είναι μέθοδος επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Το όποιο τίμημα για τη χώρα δεν τον ενδιαφέρει. Επιλέγουν το διχασμό ως τρόπο επιβίωσης. Όμως δε θα επιτρέψουμε στον Τσίπρα και την παρέα του να κάνουν τη χώρα Βενεζουέλα.
 
 
 
Έχετε διατελέσει Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος. Πιστεύετε πως στα τελωνεία μας έχουν εφαρμοστεί όσα έχουν εξαγγελθεί για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα των επιχειρηματικών φορέων;
Η κυβέρνηση έλεγε προεκλογικά ότι θα έφερνε έσοδα 3 δισεκατομμυρίων από την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, μέσα σε έξι μήνες. Όπως τελικά αποδείχθηκε, το μόνο που κατάφερε ήταν να εισπράξει περίπου 100 εκατομμύρια σε τρία χρόνια.
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τρία χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία, συνεχίζει να είναι πρωταθλήτρια στη φοροεπιδρομή, αλλά ουραγός στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
 
Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος δραστικής μείωσης της φοροδιαφυγής είναι μέσω της μείωσης των φόρων, που έχει δεσμευτεί να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να εκλείψει το κίνητρο του τεράστιου κέρδους που αποκομίζουν όσοι φοροδιαφεύγουν.
 
Και βεβαίως η αξιοκρατία στο δημόσιο και όχι η κομματοκρατία, που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση.
 
Με τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί –και θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια– και με τη νέα –μειωμένη, όπως όλα δείχνουν– ΚΑΠ, θα υπάρχουν περιθώρια για την εφαρμογή μιας διαφορετικής αγροτικής πολιτικής από τη Νέα Δημοκρατία εάν γίνει κυβέρνηση;
Με πρωτοβουλία μου τον περασμένο Μάρτιο, πραγματοποιήθηκε στη Σίνδο εκδήλωση-ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ 2020, στην οποία συμμετείχαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και συνεταιριστές, η οποία είχε μεγάλο ενδιαφέρον και επιτυχία. Εκεί αναμφίβολα φάνηκε ότι οι αγρότες αγωνιούν για το μέλλον του πρωτογενή τομέα και για τα χρήματα που θα παίρνουν τα επόμενα χρόνια.
 
Αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με θέμα το μέλλον των κονδυλίων που προορίζονται για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα κάθε χώρας. Τα περισσότερα σενάρια βέβαια είναι αρκετά δυσοίωνα, μιας και είναι πιθανό το «ψαλίδι» στις αγροτικές επιδοτήσεις να είναι έως και 30 % για τη χώρα μας.
 
Οι λόγοι που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο είναι πρώτον η αποχώρηση της Αγγλίας από την ΕΕ καθώς είναι από τις χώρες με θετικό ισοζύγιο, η οποία εισφέρει πολλά χρήματα στον ευρωπαϊκό κορβανά, οι χώρες του ανατολικού μπλοκ που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο από τη χρηματοδότηση μέσω της ΚΑΠ για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τους τομέα και το γεγονός ότι η ΕΕ έχει στρέψει την προσοχή της και σε άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της Ασφάλειας, της Ενέργειας κ.ά..
 
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα χρειαστεί να συζητήσει σοβαρά την υιοθέτηση ενός μακρόχρονου σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα και να στοχεύσει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και να μη συνεχίσει τις ενέργειες περαιτέρω συρρίκνωσής του.
 
Να προετοιμαστούμε και επιτέλους να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας από την ΚΑΠ και να επενδύσουμε σε τομείς στην αγροτική μας ανάπτυξη, ώστε σιγά σιγά το αγροτικό εισόδημα να βασίζεται περισσότερο στην αγορά και την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας και λιγότερο στις επιδοτήσεις.
 
Αυτό μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το κάνει, όταν στις επόμενες εκλογές θα γίνει κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πρόγραμμά της για τον πρωτογενή τομέα εστιάζει στον επιχειρηματία-αγρότη, αυτόν δηλαδή που παίρνει ρίσκο, εφαρμόζει καινοτόμες τεχνικές και επιδιώκει την ολοένα μικρότερη εξάρτησή του από το κράτος.
 
Τέλος, το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα έχουμε δει ανακοινώσεις συνδέσμων φιλάθλων, ακόμα και δυναμικές παρεμβάσεις εναντίον κάποιων πολιτικών της παράταξής σας. Θεωρείται πως έχουν διαρραγεί οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Βορείου Ελλάδας, και ειδικά με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ; Και αν ναι, με ποιον τρόπο θα μπορούσε να «ξανακολλήσει το γυαλί»;
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε με τον ΠΑΟΚ ούτε με οποιαδήποτε άλλη ομάδα.
 
Ευχή δική μου και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και προσπάθειά μας, είναι να έχουμε ένα καθαρό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.
 
Το ελληνικό πρωτάθλημα να μπορέσει να προσελκύσει οικογένειες που να πηγαίνουν στο γήπεδο. Να είναι το ποδόσφαιρο γιορτή. Και μακάρι όλοι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου να συνεργαστούν σε αυτήν την κατεύθυνση.
 
Βέβαια για ό,τι συμβαίνει σήμερα στο χώρο φέρει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση, που –όπως όλα τα θέματα– έτσι και αυτό το αντιμετωπίζει με προχειρότητα και επιπολαιότητα.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, 16.05.2018
22 Μαϊ 2018 06:46

Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής αποστολής στην Ουκρανία (16-18 Μαϊου) , αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της ομάδας φιλίας Ελλάδας- Ουκρανίας ,βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Αθανασίου και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς , αν. Τομεάρχη  Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού,  Βουλευτή Ν.Δ. Β΄Θεσσαλονίκης  Σάββα Αναστασιάδη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Κατά τη διάρκεια της παραμο [ ... ]

Περισσότερα...
Στη διπλωματική ατζέντα της χώρας η Γενοκτονία των Ποντίων, Μικρασιατών, Θρακιωτών, 16.05.2018...
17 Μαϊ 2018 09:14

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, στην επέτειο της γενοκτονίας των προγόνων μας, μετράμε χρόνια που περνούν και θυμόμαστε τις αφηγήσεις τους, μικρά ή μεγάλα δράματα, θηριωδίες, ξεριζωμός, προσφυγιά. Δεν είναι σκοπός του παρόντος σημειώματος η αναπαραγωγή τέτοιων ιστοριών. Εξάλλου οι Πόντιοι ερευνητές αλλά και οι νεότεροι μελετητές των συγκλονιστικών και συνάμα τραγικών αυτών σελίδων της ελληνικής ιστορίας, έχουν προσφέρει τα ακατάλυτα τεκ [ ... ]

Περισσότερα...
Φόρος τιμής στον Πόντιο κοσμοναύτη από τον Σάββα Αναστασιάδη, 13.05.2018...
13 Μαϊ 2018 18:12

Σε μία εξαιρετική εκδήλωση- παράσταση με θέμα « ΠΟΝΤΟΣ ΠΑΝΤΟΥ» που πραγματοποιήθηκε  στο  Βασιλικό Θέατρο  Θεσσαλονίκης παρουσία πλήθους κόσμου, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας  Αναστασιάδης  τίμησε σήμερα (13.05.2018)  τον πρώτο Έλληνα ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο.Στις πολλές τιμητικές διακρίσεις του Ελληνοπόντιου Κοσμοναύτη προστέθηκε και αυτή του «Οικουμενικού Αργοναύτ [ ... ]

Περισσότερα...
Ο ΠΟΝΤΙΟΣ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
11 Μαϊ 2018 18:38

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν- Γραμματικόπουλος είναι ο πρώτος Ελληνικής καταγωγής Κοσμοναύτης. Ο πόντιος Κοσμοναύτης του οποίου οι γονείς, ο αδερφός και συγγενείς του κατοικούν στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, έχει στο ενεργητικό του πέντε ταξίδια, συνολικά 537 ημέρες παραμονής στο διάστημα και έχει «περπατήσει» 52 ώρες στο κενό.Κατέχει την έκτη θέση μεταξύ όλων των Κοσμοναυτών στον κόσμο και αποτελεί φυσικά μία Παγκόσμια προσωπικότητα, και κάνει τ [ ... ]

Περισσότερα...
ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Ακολουθείστε μας στο...

  • Facebook: savvas.anastasiadis
  • Flickr: photos/savvas_anastasiadis/
  • Twitter: savanastasiadis
  • YouTube: savanastasiadis

Ημερολόγιο δράσεων...

Τον προηγούμενο μήνα Μαίος 2018 Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 18 1 2 3 4 5
week 19 6 7 8 9 10 11 12
week 20 13 14 15 16 17 18 19
week 21 20 21 22 23 24 25 26
week 22 27 28 29 30 31

Σύνδεσμοι...

Επισκεψιμότητα...

4933256
Σήμερα
Τρέχουσα Εβδομάδα
Τρέχον Μήνας
Σύνολο
1004
1675
8574
4933256